Noslēpumainā lampiņu valoda jeb kas tur atkal mirgo?

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Signāllampiņas automašīnas instrumentu panelī
Signāllampiņas automašīnas instrumentu panelī Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Signālspuldzes automašīnas panelī ir kā tiesnešu brīdinājuma karogi par avāriju sacīkšu trasē. Lai cik moderns un dārgs būtu spēkrats, pazīstamie simboli ir tādi paši kā vecāka un desmitreiz lētāka auto panelī. 

Dažu simbolu nozīme gan ne vienmēr ir skaidra. Autocentrā Raivo, kas pārstāv Bosch Car Service tīklu Dobelē, ieskatīsimies signāliem acīs, lai rastu atbildes uz esošajiem jautājumiem un tādiem, kas vēl tikai var rasties.

Kāpēc vieni signāli ir dzelteni, bet citi - sarkani?

Caurmēra paskaidrojums ir tāds, ka dzeltenie tikai brīdina par sistēmas darbību, savukārt sarkanie ziņo par fatālu defektu, ar ko tālāk braukt nedrīkst. Bet ir gadījumi, kad dzeltenā lampiņa deg tieši tad, kad sistēma ir aktivizēta vai darbojas.

Lielisks piemērs ir pretizslīdēšanas sistēmas signāls. Slidenā laikā tas mirgo, kas nozīmē, ka sistēma darbojas. Ja lampiņa deg pastāvīgi, tas nozīmē, ka vai nu paši esat pretizslīdēšanu atslēguši ar pogu, vai sistēmā ir kļūme. Cits piemērs - dzeltena spirāle. Tā apzīmē dīzeļdzinēja kvēlsveces, un tai jānodziest drīz pēc motora iedarbināšanas. Ja spuldzīte paliek degam, ir problēma.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Kurus brīdinājuma signālus drīkst neņemt vērā?

Tādu nav, tāpēc jau tie ir brīdinājuma signāli.

Vai elektroauto ir īpašas brīdinājuma lampiņas?

Ir gan, un tās izskatās kā daudzi sarkani akumulatori. Ieraugot tādu, ir skaidrs, ka problēma skārusi gaitas bateriju, un tā diemžēl var gadīties arī strauju izplatību gūstošajiem mild hybrid modeļiem.

Vairāk par instrumentu paneļa lampiņām un ko tās vēlas pateikt - skaties TV Auto ziņu sižetā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu