KNAB rosina sākt kriminālvajāšanu pret 13.Saeimas deputātu Adamoviču (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Aldis Adamovičs (centrā) pirms Saeimas ziemas sesijas pirmās sēdes, kurā pēc Satversmes tiesas sprieduma var piedalīties kriminālvajāšanai izdotie Saeimas deputāti.
Saeimas deputāts Aldis Adamovičs (centrā) pirms Saeimas ziemas sesijas pirmās sēdes, kurā pēc Satversmes tiesas sprieduma var piedalīties kriminālvajāšanai izdotie Saeimas deputāti. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ģenerālprokuratūra saņēmusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierosinājumu sākt kriminālvajāšanu pret kādu 13.Saeimas deputātu, apstiprināja Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Māris Leja.

Leja neatklāja, pret kuru deputātu un par kādu tieši nodarījumu rosināts sākt kriminālvajāšanu.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz tās rīcībā esošu neoficiālu informācija, vēsta, ka minētajā procesā varētu būt iesaistīts Saeimas deputāts Aldis Adamovičs (JV).

Adamovičs aģentūrai LETA atzina, ka KNAB viņam iepriekš ir noteicis aizdomās turētā statusu,

gan pagaidām neatklājot lietu, par ko tāds noteikts, uzsverot, ka līdz rītdienai šādu informāciju izpaust nevarot.

Politiķis rīt piedalīsies plānotajā Saeimas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē. Gadījumā, ja komisija uz parlamenta sēdi virzīs jautājumu par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai, viņš balsos par sevis izdošanu tai.

Trešdien plkst.12 paredzēta Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā plānots lemt par Ģenerālprokuratūras iesniegumu saistībā ar parlamenta piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret 13.Saeimas deputātu. Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule neatklāja, pret kuru deputātu rosināts sākt kriminālvajāšanu.

KNAB apliecināja, ka 31.augustā rosinājis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret vienu 13.Saeimas deputātu. Ievērojot, ka procesa virzītājs attiecīgajā krimināllietā ir prokuratūra, KNAB nav tiesīgs izteikties par krimināllietu, kas nav tā lietvedībā.

Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas, kriminālvajāšanu lūgts sākt pret Jaunās Vienotības deputātu Aldi Adamoviču, un

lieta varētu būt saistīta ar deputāta kompensācijām. 

Kā liecina informācija Saeimas mājas lapā,

Adamovičs šogad kompensācijās par transportu un dzīvesvietu saņēmis ap 5460 eiro, pērn - gandrīz 8660 eiro.

Aldis Adamovičs LTV apstiprināja, ka rīt uzaicināts ierasties uz Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi, kurā lems par parlamenta piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai. Neko vairāk par lietu viņš nezinot, jo tikai rīt būšot iespēja iepazīties ar dokumentiem.

Piedalīties sēdē aicināts Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai parlaments lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma. Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Ja deputāts apcietināts, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs,

kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ievēlējusi vai apstiprinājusi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu