Krīzes priekšvakarā: kā Baltkrievijas vēlēšanas paralizēja nekustamo īpašumu tirgu (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pēc 9. augusta prezidenta vēlēšanām darījumu skaits Baltkrievijas mājokļu tirgū samazinājās līdz rekordzemam līmenim. Baltkrievijas nekustamo īpašumu eksperti neslēpj, ka šāda tendence var veicināt būtisku mājokļu cenu krišanu un piedāvājuma pieagumu.

Pēc zīmīgajām 9. augusta vēlēšanām Baltkrievijā pieteikumu skaits dzīvokļu iegādei, salīdzinot ar augusta pašu sākumu, saruka trīs reizes, ziņo portāls "Forbes". Savukārt, ja nekustamo īpašumu darījumu aktivitāti salīdzina ar jūliju, tad augustā jaunus mājokļus cilvēki iegādājās jau par 20 līdz 25% mazāk. Bet salīdzinājumā ar pērno augustu darījumu skaits ir mazinājies par 35%. Šī tendence, visticamāk, turpināsies arī rudenī, tā portālam "Forbes" savā slejā raksta Baltkrievijas nekustamo īpašumu uzņēmuma "Ekspert" vadītājs Pāvels Astapenja.    

Viens no nozīmīgākajiem faktoriem, kādēļ Baltkrievijas nekustamo īpašumu tirgus piedzīvo tik strauju lejupslīdi, ir teju visu kreditēšanas programmu pārtraukšana nekustamo īpašumu iegādei.

Kreditēšanas programmas tiek pārtrauktas  Baltkrievijas rubļa straujas devalvācijas dēļ.

Savukārt citās valūtās Baltkrievijā kreditēšana ir aizliegta desmit gadus. Tāpat, ņemot vērā šā brīža apstākļus valstī, ne nacionālās, ne komercbankas risku dēļ nevar atļauties izsniegt aizdevumus Baltkrievijas valūtā.  

Ņemot vērā pieprasījuma samazināšanos, gaidāms, ka jau tuvākajā laikā Baltkrievijas nekustamo īpašumu tirgū cenas kritīs, tā portālam "Forbes" atklāj nekustamo īpašumu sludinājumu portāla "Minsk Etagi" pārstāvis. Tomēr Baltkrievijas rubļa vērtības kritums un politiskā situācija valstī tāpat negatīvi ietekmēs cilvēku pirktspēju, un, visticamāk, interese par jauniem mājokļiem paliks tikpat zema vai pat turpinās sarukt. 

"Patlaban ir dažādas prognozes par cilvēku emigrēšanu un tā rezultātā liela skaita nekustamo īpašumu objektu izlaišanu tirgū, kam sekos cenu kritums

un, iespējams, ASV dolāra kursa pieaugums," piekrīt nekustamo īpašumu aģentūras "Prestige" pārstāve Natālija Bondaroviča. Viņa uzskata, ka situāciju izlīdzinās vēl vasaras sākumā un vidū uzsāktie darījumi, nerezidentu un ārvalstu studentu veiktie darījumi, piebilstot, ka, neraugoties uz situāciju valstī, nezudīs arī cilvēki, kas izmantos cenu krituma posmu un iegādāsies nekustamos īpašumus ar atlaidi. "Rudenī, visticamāk, pārdot mājokļus būs grūtāk," secina speciāliste, "taču mēs esam tam gatavi."

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu