15 gadu vecumā kļūst par Latvijas, Livonijas un Baltijas čempionu driftā (1)

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Nikolass Bertāns
Nikolass Bertāns Foto: Publicitātes foto

Pagājušās nedēļas nogalē Rīgā tika aizvadītas 2020.gada sezonas noslēdzošās drifta sacensības "Baltic Grand Final", kurās tika noskaidroti Latvijas, Livonijas, Baltijas kā arī Lietuvas čempioni driftā. Visus titulus ieguva 15 gadus vecais latvietis Nikolass Bertāns.

Bertāns uz šīm sacīkstēm ieradās jau kā kopvērtējuma līderis, lai gan tikai ar 1 punkta pārsvaru pār lietuvieti Benediktu Čirbu. Kvalifikācijā Bertāns uzstādīja trešo labāko rezultātu, paliekot aiz Bluša un lietuvieša Ivanauska. Sacensību laikā organizatori lēma, ka tandēmu cīņās tiks braukts TOP24, kas nozīmēja, ka Bertāns automātiski iekļūst TOP16.

TOP16 Nikolasam pretī stājās Raivis Alkšārs, abiem sportistiem šogad ir debijas sezona PRO klasē. Raivis rāda labu sniegumu visas sezonas garumā, lēnām iepazīstas ar savu jauno auto, PRO klases ātrumiem un trasēm, bet šajā cīņā spēcīgāks bija Nikolass.

TOP8 cīņā par iekļūšanu TOP4 Nikolasam pretinieks bija lietuvietis Zabulionis; tā kā lietuvietis savā iepriekšējā tandēmu cīņā iebrauca betona sienā, līdz tandēmam ar Nikolasu viņam neizdevās salabot savu auto, tā rezultātā Nikolass automātiski iekļuva TOP4.

Foto: Publicitātes foto

TOP4 Bertānam pretī stājās Blušs, šo cīņu noteikti gaidīja lielākā daļa skatītāju un arī pats Nikolass, bez tam pirms TOP4 cīņām Bertānam čempiona tituls kopvērtējumā jau bija nodrošināts. Sekojošajos braucienos abi piloti trasē demonstrēja fantastisku un ļoti līdzīgu cīņu, tomēr Nikolass nobrauca precīzāku vadošo braucienu, tādējādi šajā cīņā svinot uzvaru.

Foto: Publicitātes foto

Finālā cīņa par pirmo vietu ar lietuvieti Andrju Vasiļausku, kurš arī tieši Rīgas posmā bija viens no galvenajiem pretendentiem uz savas valsts čempiona titulu. Bertāns turpināja demonstrēt ātru un precīzu braukšanu arī fināla cīņā, tomēr sekojošajā braucienā sagriezās. Savukārt Vasiļausks, braucot pa priekšu, pārāk lielā ātrumā izbraucot uz taisnes pretī tribīnēm, pārcentās un bija spiests strauji samazināt ātrumu, bremzējot ar leņķi, kā rezultātā Bertāns bija spiests izvairīties no sadursmes, kas tad arī bija sagriešanās iemesls. Tiesneši ilgi vērtēja šo braucienu, rezultātā par uzvarētāju šajā cīņā un arī pēdējā posmā tika atzīts Bertāns.

Foto: Publicitātes foto

Pēc šā posma Bertāna tuvākais konkurents Benedikts Čirba, ierindojās Baltijas kopvērtējuma otrajā vietā, atpaliekot no Bertāna par 54 punktiem, bet trešajā vietā - igaunis Olivers Randalu.

Ja skatāmies sezonu kopumā, Bertāns treniņu nolūkā sezonu iesāka semi pro klasē, pēc LAF noteikumiem vienu reizi sezonā sportistiem ir iespēja mainīt ieskaites klasi. Šajā posmā Bertāns pārliecinoši ieguva pirmo vietu sacensībās un pirmo vietu kvalifikācijā.

Foto: Publicitātes foto

Nākamais posms Igaunijā, pirmās oficiālās PRO klases sacensības karjerā, debijā pirmais kvalifikācijā un pirmais sacensībās. 

Nedēļu pēc Igaunijas sacensībām jau sekoja nākamais posms Lietuvā, sarežģītajā trases konfigurācijā uz Palangas viadukta, Bertānam avārija treniņos, ceturtā vieta kvalifikācijā un TOP8 sacensībās, kas arī bija šīs sezonas neveiksmīgākā sacīkste.

Foto: Publicitātes foto

2.augustā Bertāns beidzot tika pie iespējas pirmo reizi jau kā PRO klases pilots braukt Biķernieku trases lielo drifta konfigurāciju, priekšā bija Drift masters sacensības un bija jāsāk tām gatavoties.

Nedēļu pēc treniņa un pirms DMEC Bertāns devās uz nākamo posmu Igaunijā Laitse Rally park, vienu no smagākajiem PRO posmiem tieši latviešu sportistiem avāriju ziņā, šajā posmā Bertānam 2. vieta kvalifikācijā un 3. vieta sacensībās.

Foto: Publicitātes foto

Drift Masters, viens no sezonas lielākajiem piedzīvojumiem, starptautiski sportisti, pirmās oficiālās PRO sacensības mājas trasē un uzreiz Eiropas drifta čempionātā. Debija Eiropas drifta spēcīgākajā čempionātā neizvērtās kā vēlētos, ļoti sāpīgs zaudējums pēc pārbrauciena četrkārtējam Čehijas čempionam un King of Europe 2018 čempionam Marco Zakouril jau TOP32, kvalifikācijā 6. vieta.

Nepagāja pat nedēļa, kad sekoja nākamais posms, šoreiz Ziemeļeiropas drifta čempionāts bīstamajā Raganas katlā, kas Bertānam ir viena no mīļākajām trases konfigurācijām, jo tieši tur Nikolass pirmo reizi kvalificējās savās pirmajās Semi Pro sacensībās un uzvarēja savu pirmo tandēmu. Lietus, mainīgie laikapstākļi, sīva konkurence, 7.vieta kvalifikācijā un atkal kāpj uz pjedestāla augstākā pakāpiena.

Foto: Publicitātes foto

Jāatzīmē, ka Bertānam divu sezonu laikā izdevies 3 reizes pēc kārtas būt pirmajam kvalifikācijā un pirmajam sacensībās. Šīs sezonas griezumā no sešām sacensībām Bertāns ir uzvarējis četrās un vienās ieņēmis trešo vietu, tātad 6 sacensību griezumā 5 pjedestāli.

Nākamais posms bija paredzēts bīstamajā Kehalas trasē ar lielo lēcienu, kas noteikti vēl vairāk ko pamainītu kopvērtējumā, bet, tā kā netika atrasta iespēja latviešu sportistiem doties uz šīm sacensībām, kurās notiktu arī Latvijas čempionāta posms, sacensības tika atceltas.

Foto: Publicitātes foto

Sezona tika noslēgta Biķerniekos. Bertāns savā debijas sezonā PRO klasē ir kļuvis gan par Latvijas, gan par Livonijas (apvienotais Latvijas un Igaunijas), gan par Baltijas čempionu 2020. gada sezonā, kā arī Bertāna jaunizveidotā, pirmā Baltijas apvienotā drifta komanda "Baltic Drift team”, kurā viņš brauc kopā ar lietuvieti Benediktu Čirbu, ieņem pārliecinošu pirmo vietu kopvērtējumā.

Paša sportista komentārs: ”Esmu priecīgs, protams, esmu priecīgs par šādu sezonas iznākumu. 2020.gada sezonu iesāku jau janvārī Omānā, kas noteikti deva man pārliecību sezonas sākumā.  Šī vasara izvērtās ļoti spraiga un intensīva. Lielākie konkurenti bija mans komandas biedrs lietuvietis Benedikts Čirba, kurš pēdējos divos posmos startēja ar aizlienētu auto, kas arī liedza pacīnīties līdz galam, un igaunis Olivers Randalu. Debijas sezona un čempiona tituls man ir ļoti nozīmīgs sasniegums, bet es saprotu, ka šis ir tikai karjeras sākums, man ir vēl tik daudz jāmācās, jātrenējas, un, redzot kādu sniegumu demonstrē šogad pārējie latvieši, viņi neļaus man tik viegli uzvarēt nākamgad, priekšā būs ļoti sīva cīņa 2021. gada sezonā, to es zinu noteikti un nespēju sagaidīt! Vēlos pateikt milzīgu paldies visiem maniem atbalstītājiem, manai ģimenei, manai komandai, kuri man tic un motivē, un, protams visiem drifteriem par fantastisku sezonu!”

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu