Valsts dibinātām augstskolām uzdos izvairīties no specializācijas jomu dublēšanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Studenti lekcijā. Ilustratīvs attēls
Studenti lekcijā. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien konceptuāli atbalstīja ieceri Augstskolu likumā noteikt, ka valsts dibinātām augstskolām jāizvairās no tām noteiktās stratēģiskās specializācijas jomas dublēšanās.

Šie kritēriji tika atbalstīti konceptuāli, bet tie varētu tikt vēl skatīti atsevišķi kā oficiāli komisijas priekšlikumi.

Konceptuāli atbalstīts regulējums, ka augstskolas dibinātājs nosaka augstskolas stratēģiskās specializācijas jomu, piemēram, mākslā un humanitārajās zinātnēs, inženierzinātnēs un tehnoloģijās, dzīvības zinātnē un medicīnā, dabas zinātnē, sociālajās zinātnēs un vadībā ar mērķi sasniegt šajā jomā augstskolu studiju un pētniecības darbību starptautiski atzītu izcilību.

Lai nodrošinātu efektīvu publisko resursu pārvaldību un investīcijas, paredzēts, ka, nosakot stratēģiskās specializācijas jomas, valsts dibinātām augstskolām būs jāizvairās no šo jomu dublēšanās.

Komisijas sēdē raisījās diskusijas, vai atsevišķas no jomām likumā vajadzētu nosaukt daudzskaitlī. Paredzēts, ka augstākās izglītības jomas pārstāvji vēl varētu iesniegt priekšlikumus par piedāvātā regulējuma precizēšanu.

Deputātiem vēl būs jāskata vairāk nekā 300 no sākotnēji iesniegtajiem priekšlikumiem grozījumiem Augstskolu likumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu