Mūžībā devies keramiķis Jānis Ojārs Dimza-Dimmis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Ojārs Dimza-Dimmis “Dārza keramika”, šamots.
Jānis Ojārs Dimza-Dimmis “Dārza keramika”, šamots. Foto: LMS muzeja arhīvs

30. septembrī mūža dārzos ir aizgājis keramiķis Jānis Ojārs Dimza-Dimmis, informē Latvijas Mākslinieku savienība.

Mākslinieks Jānis Ojārs Dimza-Dimmis keramikas pamatus apguva pašizglītības ceļā kopš 1965. gada. Keramikas teorētiskās un praktiskās iemaņas apguva dzīvesbiedres, keramiķes Maigas Dimzas-Dimmes vadībā.

Izstādēs mākslinieks piedalījās no 1966. gada, darbus eksponējot Latvijā un ārzemēs. Jānis Ojārs Dimza-Dimmis strādāja LMS Mākslas fonda eksperimentālajā keramikas darbnīcā Ķīpsalā un bija tās vadītājs no 1968.-1979. gadam, veicot lielu ieguldījumu darbnīcas radošās bāzes uzlabošanā un laikmetīgu apstākļu nodrošināšanā keramiķu – Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedru, radošajam darbam.

Jānis Ojārs Dimza-Dimmis “Dārza keramika”, šamots.
Jānis Ojārs Dimza-Dimmis “Dārza keramika”, šamots. Foto: LMS muzeja arhīvs

Keramiķa radošajai daiļradei piemīt nopietna, smagnēja un monumentāla izteiksme, formu stingrība, arī spēcīgs un piesātināts kolorīts. Mākslinieks vienlīdz labi orientējās mazo formu un dārza keramikā un strādāja gan mālā, gan šamotā, prasmīgi izmantojot materiāla plastiskās īpašības.

Jānis Ojārs Dimza-Dimmis piedalījās arī interjeru mākslinieciskajā izveidē, radīja dekoratīvos traukus kafejnīcai “Sigulda” Rīgā (tag. nepastāv), dekoru Ādažu kultūras namam kopā ar M.Dimmzu-Dimmi, dekoratīvas vāzes Ļipeckas Laulību pilij u.c.

Jānis Ojārs Dimza-Dimmis bija Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1973. gada. Rekomendācijas, lai iestātos biedrībā, māksliniekam izsniedza keramiķi P. Martinsons, D.Krastiņš, R.Einberga.

Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (LNMM), kā arī privātkolekcijās.

Atvadīšanās no keramiķa Jāņa Ojāra Dimzas-Dimma notiks 7. oktobrī, plkst. 14.00, Rīgas kremācijas centra Lielajā zālē.

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu