Pasaule aizvadījusi siltāko septembri novērojumu vēsturē

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zumapress/Scanpix

Septembrī tika pārspēti globālie siltuma rekordi, paziņojuši Eiropas Savienības (ES) meteoroloģijas programmas "Copernicus" pārstāvji.

Pērnā gada septembris bija rekordsilts, taču šogad mēnesis, kas iezīmē rudens sākumu, bija vēl par 0,5 grādiem pēc Celsija karstāks.

Zinātnieki uzskata, ka globālās gaisa temperatūras celšanās ir sekas cilvēku saražotajām siltumnīcas gāzu emisijām.

Kopš janvāra gaisa temperatūras bijušas tuvu tām, kas tika reģistrētas 2016.gadā, kas ir līdz šim karstākais novērojumu vēsturē.

"Pašreiz ir maza atšķirība starp 2020. un 2016.gadu," ziņu aģentūrai AFP norādīja "Copernicus" pārstāve.

Sibīrijas teritorijās aiz Ziemeļu polārā loka joprojām valda netipisks siltums, kamēr Ziemeļu Ledus okeānā fiksēts otrais mazākais ledāju daudzums kopš brīža, kad tika sākta satelītattēlu uzņemšana, norāda "Copernicus". 

Gaidāms, ka 2020.gads kļūs par karstāko Eiropas novērojumu vēsturē. Tas varētu notikt pat tad, ja atlikušajos gada mēnešos laiks būs samērā vēss.

Savukārt ASV dienvidrietumos un Austrālijā karstuma dēļ pastiprinājušies savvaļas ugunsgrēki.

Augustā Nāves ielejā, Kalifornijā, tika fiksēta, iespējams, augstākā gaisa temperatūra uz Zemes - 54,4 grādi pēc Celsija.

"Vairāki no šiem notikumiem ir neparasti. Taču nevajadzētu bez pamata gaidīt, ka temperatūras turpinās pieaugt gadu no gada," raidorganizācijai BBC norādīja "Copernicus" pārstāve Samanata Bērdžesa. "Klimats un laika apstākļi ir ļoti mainīgi. Taču, ņemot vērā cilvēku ietekmi uz klimatu, mēs prognozējam, ka šādi notikumi turpināsies arī nākotnē."

"Mēs par to brīdinām jau gadu desmitiem ilgi - arvien lielāks siltumnīcas gāzu apjoms novedīs pie arvien lielākas sasilšanas," uzsver Redingas Universitātes klimata pētnieks Eds Hokinss.

Viņš brīdina, ka ekstremālus laikapstākļus var izraisīt globālās gaisa temperatūras pieaugums par vienu grādu, salīdzinot ar ilgtermiņa vidējiem rādītājiem, taču pašlaik pasaule virzās uz pieaugumu par veseliem trim grādiem.

"Sasilšana par vienu grādu ir bīstama daļai cilvēku, par ko mēs jau esam pārliecinājušies," viņš saka. "Sasilšana par diviem grādiem ir vēl bīstamāka, bet sasilšana par trim grādiem [..] - labāk būtu neuzzināt, kas tad būs."

Foto: Zelta rudens pasaulē

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu