Rīgas maratonā būs stingrāki noteikumi saistībā ar Covid-19 izplatību (5)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas maratons (dalībnieki startā)
Rīgas maratons (dalībnieki startā) Foto: Zane Bitere/LETA

Sadarbībā ar Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestu (NMPD) "Rimi Rīgas maratona" organizatori izstrādājuši virkni pasākumu Covid-19 risku mazināšanā, trešdien informē pasākuma organizatori.

Jau ziņots, ka pirmdien pēc valdības ārkārtas sēdes veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīja, ka šonedēļ vēl tiks diskutēts par iespējamiem precizējumiem "Rimi Rīgas maratona" organizēšanā Covid-19 dēļ.

Tā kā starta zonā nebūs iespējams ievērot divu metru distanci no citiem skrējējiem, organizatori aicina visus pasākuma dalībniekus ierasties pie Brīvības pieminekļa sejas maskās, jo īpaši, ja skrējēji uz starta zonu ierodas ar sabiedrisko transportu, kur tās no trešdienas ir obligātas. Arī starta koridoros maskas būs obligāta prasība, lai arī uzturēšanās ilgums tajos nepārsniegs desmit minūtes.

Visi dalībnieki aicināti lejupielādēt "Apturi Covid" lietotni un maratona dienā izvērtēt savu veselības stāvokli. Sliktas pašsajūtas gadījumā noteikti jāpaliek mājās. Aizliegts ierasties personām, kurām jāievēro karantīna vai pašizolācija. Lai arī "Rimi Rīgas maratona" nedēļas nogalē kopumā piedalīsies ap 15 000 dalībnieku, distanču starta laiki viļņos izkliedēti tā, lai vienkopus nepulcētu vairāk par 2500 dalībnieku.

Starts, kas ierasti paredzēja masveidīgu dalībnieku pulcēšanos un kopā būšanu 11.novembra krastmalā, šogad pie Brīvības pieminekļa būs "saskaldīts" "viļņos" un koridoros tā, lai minimizētu kopā esošo cilvēku skaitu, kopā būšanas laiku un vienā laikā startējošo skaitu. Vienā koridorā pulcēsies ne vairāk kā 500 dalībnieku, vienā "vilnī" - ne vairāk kā 2500 dalībnieku.

Jaunās trases paredz nodalīt startu (pie Brīvības pieminekļa) no finiša (11.novembra Krastmalā), vēl vairāk sadalot dalībnieku plūsmu. Savukārt visas aktivitātes trasē un finišā būs orientētas uz to, lai dalībnieki finišētu, izklīstu un nedrūzmētos.

"Esam izveidojuši detalizētu grafiku maratona dalībnieku izkliedēšanai, lai mazinātu inficēšanās riskus ar Covid-19. "Rimi Rīgas maratona" Bērnu dienas mazajās trasītēs 10.oktobrī starta laiki šogad norādīti uz dalībnieku numuriem, un vienā stundā startēs ne vairāk kā 500 bērnu. Savukārt maratona dienā 11.oktobrī maksimālais dalībnieku skaits startā būs desmit kilometru distancē, bet arī būs mazāks par 3000. Starta koridoros aicinām lietot līdzpaņemtās sejas maskas un Bērnu dienā maskas aicinām lietot arī bērnu vecākus," komentē maratona direktors Aigars Nords.

Ņemot vērā, ka no trešdienas sabiedriskajā transportā obligāti jālieto sejas maskas un daļa dalībnieku uz maratona startu ieradīsies ar sabiedrisko transportu, organizatori aicina maskas nenoņemt pa ceļam uz startu un starta koridoros. Pēc starta vienreizlietojamās maskas varēs izmest speciāli iekārtotos Latvijas Zaļā punkta atkritumu konteineros trases malā.

Bērniem līdz 13 gadiem sejas maskas nav obligātas, taču vecākus Bērnu dienā organizatori aicina būt atbildīgiem un lietot maskas. Maratona organizatori aicina arī visus dalībniekus, kuri vēl nav lejupielādējuši "Apturi Covid" lietotni, izdarīt to pirms starta, lai atvieglotu kontaktu meklēšanu, ja būs tāda nepieciešamība.

"Rimi Rīgas maratons" klātienē šogad norisināsies bez Zelta maratoniem raksturīgās apjomīgās elites skrējēju izlases, kā arī bez to ārvalstu skriešanas mīļotāju un maraton-tūristu dalības, kuri nevarēja atļauties desmit dienu pašizolāciju un pārcēla dalību uz 2021.gada maiju vai izvēlējās Rīgu "izskriet" jebkurā pasaules malā, izmantojot "Rimi Rīgas maratona" virtuālā skriešanas kluba platformu. Vienīgie ārvalstnieki, kuriem tiek kārtotas īpašās ar Ministru kabineta noteikumiem apstiprinātās atļaujas, ir tie elites skrējēji, kuri izteikuši vēlmi Rīgā izskriet olimpisko normatīvu kvalifikācijai Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Kopumā 10.oktobra un 11.oktobra nedēļas nogalē dažādu distanču trasēs izkliedēti startēs vismaz 15 000 Latvijas dalībnieku un "saujiņa" ārvalstnieku. Bērnu dienas mazajās trasēs 10.oktobrī no plkst.10 līdz 14 200 metru distancē katru stundu startēs 300-400 bērnu, 400 metru distancē - 400-500 bērnu, bet "Happy mazuļiem" trasē 100-150 mazuļu.

Bērnu dienas noslēgumā paredzētajam Ģimeņu skrējienam plkst.15 reģistrēti 1716 dalībnieki. Maratona dienā svētdien, 11.oktobrī, 42 kilometru distancē plkst.7.30 dosies 795 maratonisti, plkst.9.30 startēs 2364 pusmaratona dalībnieki, savukārt plkst.12.30 tiks dots starts 2734 desmit kilometru dalībniekiem. 5,5 kilometru distance sadalīta divos "viļņos" un katrā no tiem startēs ap 2000 skrējēju.

Drošības apsvērumu un pulcēšanās ierobežojumu dēļ šogad nenotiks EXPO - dalībnieki pirmoreiz starta numurus saņēma un turpina šonedēļ saņemt ar maratona oficiālo kurjerpastu. Arī mantu glabātuves būs tikai garajām (42 un 21 kilometru) distancēm, lai izvairītos no iespējamās sešu un desmit kilometru distanču dalībnieku drūzmēšanās.

Organizatori aicina sešu un desmit kilometru skrējējus jau laicīgi padomāt par oktobrim piemērotu apģērbu, ņemot vērā, ka mantu glabātuve mazākajām distancēm netiks nodrošināta. Tāpat šogad nebūs arī komandu teltis un aktivitātes, kuras paredz pulcēšanos.

Vēl daži būtiski drošības aspekti, kas jāņem vērā dalībniekiem, - dalībnieku labumi enerģijas punktos un finišā tiks piedāvāti tikai fasētā veidā - ūdens (0,5 litru "Mangaļu" ūdens pudeles), fasētas "SIS" želejas garo distanču dalībniekiem, fasēti našķi finišētājiem un citi labumi.

Maratona startā un finišā regulāri tiks atskaņoti Covid-19 ierobežošanas paziņojumi. Gan startā, gan finišā, gan arī pie mantu glabātuvēm būs izvietoti informatīvi vides stendi ar aicinājumu ievērot divu metru distanci. Visur būs pieejami arī roku dezinfekcijas līdzekļi.

Maratona organizatoru un brīvprātīgo palīgu komanda, kas strādās ciešā kontaktā ar skrējējiem, piemēram, medaļu dalītāji, būs aprīkoti ar "Shield48 vizieriem" un sejas maskām. Pārējie darbinieki būs nodrošināti ar daudzreiz lietojamām sejas maskām un lietos tās ikreiz, kad nevarēs ievērot divu metru distanci.

Kā ziņots, "Rimi Rīgas maratons" ir viens retajiem Pasaules Vieglatlētikas asociācijas Zelta zīmes maratoniem pasaulē, kas, ievērojot epidemiologu norādījumus notiks šogad.

Rīgas maratona distance piedāvās vienu no retajām un pēdējām iespējām vēl šogad sportistiem kvalificēties 2021.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu