Šovasar traumas guvuši rekordliels skaits bērnu; ieviesīs ilgtermiņa bērnu drošības programmu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Šā gada trīs vasaras mēnešos Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) sasniegts antirekords – vasaras laikā ar gūtām traumām medicīnisko palīdzību meklējuši teju 6000 bērnu, kas ir par 700 vairāk nekā pērn, TVNET informēja BKUS pārstāve Vita Šteina. 

2020.gada augustā vien slimnīcā pēc palīdzības vērsušies 690 bērnu ar rokas traumām, 568 - ar kājas traumām, 319 - ar galvas traumām, no kurām trešdaļā gadījumu cietušie bijuši zīdaiņi. 

"Bērnu slimnīcas statistikas dati liecina par nepieņemamu tendenci – traumu statistika pieaug, neskatoties uz dzimstības samazinājumu Latvijā,” viedokli pauž BKUS virsārste Renāte Snipe: “Daļa traumu gūtas, krītot no elektriskajiem pārvietošanās līdzekļiem, kuri mūsu ikdienā ienākuši salīdzinoši nesen, bet

daļu, piemēram, zīdaiņu traumas, joprojām jāvērtē kā vecāku nepietiekamu atbildību.”

Epizodiskas kampaņas nav devušas vēlamo rezultātu, un nākamais solis būtu ilgtermiņa bērnu drošības programmas izstrāde un realizācija nacionālā mērogā, norāda slimnīcā.

Veselības ministrijas pārstāvji, tiekoties ar Bērnu slimnīcas speciālistiem, nonākuši pie vienota secinājuma – ir nepieciešama visaptveroša, uz mērķauditorijām vērsta bērnu drošības veicināšanas programma, kas tiktu realizēta visā Latvijā, iekļaujot gan bērnu, gan jauno ģimeņu, gan izglītības iestāžu, ģimenes ārstu un citu ar bērniem saistītu auditoriju.

“Mūsu sabiedrības uzdevums ir rūpēties par to, lai bērniem pieejamā vide būtu ne tikai attīstoša un iekļaujoša, bet arī droša.

Diemžēl joprojām liela daļa bērnu gūst traumas paredzamos un novēršamos apstākļos.

Lai bērnus pasargātu no traumām, kuras var ietekmēt viņu fizisko un mentālo veselību, Veselības ministrija kopā ar Bērnu slimnīcas komandas speciālistiem īstenos loģisku turpinājumu jau iepriekš sāktajām iniciatīvām, lai ar mērķtiecīgu, pierādījumos balstītu, kā arī ilgtermiņa kampaņu uzrunātu pašus bērnus, jauniešus un viņu vecākus, kā arī mainītu sabiedrības atbildības sajūtu," norādīja veselības ministre Ilze Viņķele.

BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols skaidroja, ka Bērnu slimnīcas nākotnes attīstības vīzija paredz kļūt par slimnīcu bez robežām – tas nozīmē gan digitālus, attālinātus risinājumus palīdzības sniegšanā, gan zināšanu pārnesi visu līmeņu etapos ar mērķi nodrošināt uz pierādījumiem balstītu, ērti pieejamu un personalizētu informāciju ikvienam – gan pusaudžiem, gan vecākiem, gan ģimenes ārstiem.

"Bērnu slimnīcā koncentrēts tā saucamais know-how jeb zināšanas par bērnu veselību, un tā ir mūsu misija - spēt to nodrošināt visā Latvijā. Mums rūp bērnu veselības līmenis visā Latvijā. Mums rūp, lai bērni augtu drošā vidē, un tādēļ iniciējam raudzīties uz bērnu drošību pavisam jaunā, visaptverošā līmenī," uzsvēra Ābols.

Programma tiks realizēta ar ES Sociālā fonda atbalstu, un to izstrādās un realizēs iepirkumu konkursa uzvarētājs no 2021. līdz 2023. gadam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu