Astronomi identificējuši 24 potenciāli ērti apdzīvojamas planētas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

No 4500 potenciāli apdzīvojamām planētām, izmantojot īpašu kritēriju sarakstu, zinātnieki izšķīruši 24 “superapdzīvojamas” planētas. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Astrobiology”, zinātnieki identificējuši planētas, kas ir vecākas, nedaudz lielākas, siltākas un mitrākas par Zemi. Visas 24 planētas atrodas vairāk nekā 100 gaismas gadu lielā attālumā no mums, kas nozīmē, ka ir grūti tās izpētīt detalizēti. Par spīti tam, zinātnieki saka, ka šis atklājums var noderēt nākotnes teleskopu novērojumos. 

“Nākotnes kosmosa teleskopiem vēl esot aiz apvāršņa, mēs cenšamies iegūt pēc iespējas vairāk informācijas, tāpēc ir svarīgi izvēlēties mērķus. Mums jākoncentrējas uz noteiktām planētām, lai atrastu labākos apstākļus sarežģītai dzīvībai,” komentēja viens no jaunā pētījuma autoriem, profesors Dirks Šulcs-Makušs. 

Lai to izdarītu, astronomi radīja “superapdzīvojamības kritērijus”, kurus pēc tam piemēroja 4500 zināmajām eksoplanētām. Apdzīvojamība netika definēta tā, kā definē dzīvības pazīmes, bet gan kā apstākļu kopums, kas būtu labvēlīgs dzīvībai, rakstīts izdevumā "Sky News".

Pētnieku komanda aplūkoja mūsu Saules sistēmai līdzīgas planētu sistēmas, kā arī pundurzvaigžņu sistēmas. Pundurzvaigznes ir mazākas un vēsākas, bet vecākas par mūsu Sauli. Tas nozīmē, ka teorētiski šajās sistēmās varētu būt attīstījusies dzīvība līdzīgi kā uz Zemes. 

Ir aplēsts, ka Zeme ir 4,5 miljardus gadu veca, tomēr pētnieki domā, ka dzīvība varētu pastāvēt arī uz 5 līdz 8 miljardus gadu vecām planētām. Viņi koncentrējās uz planētām, kas par 10% lielākas nekā Zeme, kas nozīmē vairāk vietas potenciālajai dzīvībai. 

Arī ūdens bija viens no kritērijiem, kā arī temperatūra, kas ir par 5 grādiem augstāka nekā uz Zemes, jo tiek uzskatīts, ka tāda ir labvēlīgāka dzīvībai. 

Lai arī neviena no 24 planētām neatbilda pilnīgi visiem kritērijiem, tomēr viena planēta atbilda četriem kritērijiem, kas nozīmē, ka uz tās teorētiski varētu eksistēt dzīvība, turklāt apstākļi uz tās varētu būt pat ērtāki nekā uz Zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu