KNAB lietvedībā ir vēl viena pārbaude par Saeimas deputātu izdevumu kompensācijām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Ābele, Saeima

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā ir vēl viena pārbaude par 12. un 13.Saeimas deputātu izdevumu kompensācijām, savukārt iepriekš 12 kriminālprocesi birojā izbeigti.

Jau 2018.gadā mediji pēc toreizējā 12. Saeimas deputāta Askolda Kļaviņa (ZZS) gadījuma ziņoja, ka KNAB izvērtis vērienīgu pārbaudi arī par citu parlamentāriešu saņemto kompensāciju tērēšanas pamatotību. "TV3 Ziņas" toreiz vēstīja, ka biroja uzmanība pievērsta vairāk nekā desmit deputātiem no dažādām frakcijām.

Kļaviņam 2018.gada oktobrī saistībā ar nelikumīgu transporta kompensācijas iegūšanu prokurors piemēroja 120 stundas piespiedu darba un lika valsts budžetā atmaksāt gandrīz 10 000 eiro. Kļaviņš pēc kompensāciju skandāla septembrī nolika deputāta mandātu. 

Šonedēļ kļuva zināms, ka KNAB rosinājis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret 13.Saeimas deputātu Aldi Adamoviču (JV). Viņu rosināts apsūdzēt par, iespējams, veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu. Šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija piekrita izdot kriminālvajāšanai Adamoviču.

Adamoviča advokāte Ieva Garanča aģentūrai LETA pastāstīja, ka kriminālprocess ir sākts saistībā ar transporta un dzīvojamo telpu īres kompensācijām. Deputātam KNAB inkriminē aptuveni 83 eiro lielas transporta izdevumu kompensācijas un vairāku tūkstošu eiro lielas dzīvojamo telpu īres kompensācijas izkrāpšanu. Prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe šodien Saeimas komisijā precizēja, ka kopējais zaudējums Saeimas budžetam veido virs 3000 eiro.

Šodien aģentūra LETA noskaidroja, ka patlaban KNAB lietvedībā ir vēl viena pārbaude, kas saistīta gan ar 12.Saeimas, gan 13.Saeimas deputātu izdevumu kompensācijām. Lai neietekmētu pārbaudes gaitu, plašāku informāciju KNAB nevarot sniegt.

KNAB arī apliecināja, ka biroja lietvedībā ir bijuši 12 kriminālprocesi, kas saistīti gan ar 12.Saeimas, gan 13.Saeimas deputātu izdevumu kompensācijām. Iepriekšminētajās lietās pirmstiesas izmeklēšana ir pabeigta, pieņemot lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu