Arī Igaunija atsauks uz konsultācijām savu vēstnieci Baltkrievijā (4)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Arī Igaunija atsauks uz konsultācijām savu vēstnieci Baltkrievijā, solidarizējoties ar Lietuvu un Poliju, trešdien paziņojusi Igaunijas Ārlietu ministrija.

Lietuva un Polija šādu soli spēra pirmdien, reaģējot uz 2.oktobrī pieņemto Baltkrievijas lēmumu atsaukt savus vēstniekus abās šajās valstīs.

Minskas lēmums savukārt tika pieņemts, atsaucoties uz Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Baltkrievijas amatpersonām, kas apsūdzētas vēlēšanu falsifikācijā un cilvēktiesību pārkāpumos. Baltkrievijas varas iestādes arī pieprasīja, lai Lietuva un Polija samazina savu diplomātisko pārstāvniecību personālu.

Kā ziņots, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs trešdien pavēstīja, ka no Baltkrievijas uz konsultācijām atsaukts arī Latvijas vēstnieks.

Savukārt avoti Vācijas Ārlietu ministrijā otrdien ziņoja, ka šīs valsts vēstnieks Minskā Manfrēds Huterers uz laiku pametis Baltkrieviju, lai vadītu diskusijas Berlīnē un solidarizētos ar Poliju un Lietuvu.

'Igaunijas vērtējumā Baltkrievijas spiediens uz Lietuvu un Poliju ir nepamatots un raisa nožēlu,"  atzinis Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu. "Protestējot pret šiem Baltkrievijas soļiem, mēs nolēmām atsaukt savu vēstnieci Minskā uz konsultācijām."

Vēstnieka atsaukšana uz konsultācijām ir politisks, nevis juridisks solis un nozīmē īslaicīgu vēstnieka aizbraukšanu no valsts, nezaudējot vēstnieka statusu, viņa tiesības atgriezties valstī un galvaspilsētā, kurā šis vēstnieks akreditēts.

Igaunijas vēstniece Minskā Merike Kokajeva ieradīsies uz konsultācijām Tallinā ceturtdien.

Lietuva un Polija ir izraisījušas Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko sašutumu, atbalstot protestus pēc 9.augustā rīkotajām prezidenta vēlēšanām, kuros tiek pieprasīta Lukašenko atkāpšanās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu