"Mozaīka": Diskriminējoša attieksme pret viendzimuma pāriem ar bērniem nav pieļaujama (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"COBALT Latvija" vadošais partneris Lauris Liepa.
"COBALT Latvija" vadošais partneris Lauris Liepa. Foto: Zane Bitere/LETA

Diskriminējoša attieksme pret viendzimuma pāriem ar bērniem nav pieļaujama un attaisnojama, jo abi partneri ir bērna vecāki, Satversmes tiesas (ST) sēdē sacīja LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" advokāts Lauris Liepa.

Šodien Satversmes tiesa (ST) turpināja skatīt lietu, kas ierosināta par normu, kas viendzimuma pāru partneriem pēc bērna piedzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

Liepa sacīja, ka šobrīd valsts juridiski aizsargā tikai tādu ģimeni, kas noslēgusi laulību, taču ikviena ģimene ir ģimene neatkarīgi no tā, vai to veido tradicionālais pāris vai pāris, kurš sastāv no diviem vīriešiem vai divām sievietēm.

"Pats fakts, ka iesniedzējai ir jāvēršas ST, lai iegūt bērna kopšanas atvaļinājumu, jau norāda uz diskrimināciju no valsts puses, jo viena dzimuma pāru tiesiskās aizsardzības līdzeklis nedrīkst būt atšķirīgs no dažādu dzimumu pāru tiesiskās aizsardzības," sacīja Liepa.

"Mozaīkas" pārstāvis pauda viedokli, ka apstrīdētās normas mērķis ir nodrošināt ciešāku tēva saišu veidošanu ar bērnu, bet piebilda, ka brīdī, kad bērnam ir divas mātes, viņa tiesības tiek pārkāptas.

Liepa sacīja, ka māte viena pati ir spējīga kopt bērnu, ko apliecina lielais viena vecāka ģimeņu skaits Latvijā, taču šobrīd neesot skaidrs, kāpēc pieteicējai konkrētajā lietā nav tiesību uz atvaļinājumu.

Arī "Mozaīkas" valdes loceklis Kaspars Zālītis papildināja, ka sabiedrībā attiecībā uz viena dzimuma personu veidotu ģimeni ir izveidojusies "stigma", šādas ģimenes vēlas dzīvot ēnā, tāpēc pastāv grūtības apzināt faktisko šo ģimeņu skaitu, lai gan zināms, ka tajās aug pat četri bērni.

Zālītis atzīmēja, ka Latvija ir viena no pēdējām valstīm LGBT aizstāvībā un šajā jomā drīzāk līdzinās Krievijai, nevis, Igaunijai.

Tikmēr Saeimas un Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji šodien tiesas sēdē skaidroja, ka saskaņā ar likumdošanu juridiski viendzimuma pāru bērniem var būt tikai viens vecāks, tādēļ pēc bērna dzimšanas nav paredzētas tiesības uz atvaļinājumu bioloģiskās mātes partnerei.

Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis, Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktors Māris Badovskis pauda viedokli, ka pašlaik valstij nav pienākuma nodrošināt desmit kalendāro dienu ilgu atvaļinājumu personai, kura nav bērna tēvs.

Badovskis sacīja, ka Darba likumā šāds atbalsts ietverts bērna tēvam, un šīs normas izstrādes mērķis bija palielināt tēva iesaistīšanos bērna audzināšanā. "Šāda norma nevar tikt uzskatīta par diskriminējošu," pauda Badovskis.

Viņš skaidroja, ka attiecībā uz darba tiesisko jomu patlaban spēkā esošais regulējums ir pamatots, bet jautājums, kas ir uzskatāmi par bērna vecākiem, nav LM kompetencē.

Tāpat Badovskis atturējās spriest par to, vai viena dzimuma pāris, salīdzinot ar tradicionāliem pāriem, ir vienlīdzīgā situācijā attiecībā uz bērna vislabāko interešu ievērošanu.

Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere atzina - ja kādam bērnam nav tēva vai arī ir kādi faktiski šķēršļi, kuru dēļ tēvs bērna aprūpē nav spējīgs sniegt atbalstu ne mātei, ne bērnam, tad likuma normā būtu jānosaka, ka šādas tiesības ir piešķiramas citai personai, lai pēc iespējas labāk nodrošinātu bērna tiesību aizstāvību.

Tāpat Grāvere pauda viedokli, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmei, bet piebilda, ka jautājums gan būtu skatāms plašāk, nekā tikai viena dzimuma pāru kontekstā.

ST turpinās skatīt lietu 13.oktobrī plkst.10.

Kā ziņots, šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

Darba likuma 155. panta pirmā daļa nosaka, ka bērna tēvam ir tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu, bet Satversmes 110.panta pirmais teikums nosaka, ka "valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības".

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

Pieteikuma iesniedzēja norādīja, ka viņa atrodas stabilās viendzimuma attiecībās ar savu partneri, un pēc kopdzīves uzsākšanas pieteikuma iesniedzējas partnerei piedzima divi bērni.

Sieviete norādīja, ka pēc jaunākā bērna piedzimšanas viņa vēlējusies doties desmit kalendāra dienas ilgā atvaļinājumā. Tomēr apstrīdētā norma paredz, ka tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas ir tikai bērna tēvam, bet neparedzot šādas tiesības bērna mātes partnerei, kas faktiski esot uzskatāma par vienu no bērna vecākiem.

Pieteicēja uzsvēra, ka apstrīdētā norma esot pretrunā ar bērna vislabāko interešu prioritātes principu, jo tā neļaujot personai sniegt fizisku un emocionālu atbalstu savai partnerei un viņas bērnam un tādējādi neaizsargājot bērna intereses pēc iespējas labākajā veidā visās ģimenēs.

Saeima uzskata, ka apstrīdētā norma atbilst Satversmes 110. panta pirmajam teikumam.

Tiesas sēdē piedalīsies Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pārstāvji, kā arī tiesībsargs Juris Jansons.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu