Juglas upē piesārņojumu varētu būt veidojusi zemē ierakta muca ar naftas produktiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere / LETA

Rīgā Juglas upē konstatētā naftas produktu piesārņojuma cēlonis, visticamāk, ir blakus teritorijā zemē ierakta muca ar naftas produktiem, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Svētdien, 4.oktobrī, Juglas upē Rīgā konstatēts naftas produktu piesārņojums aptuveni 50 kvadrātmetru (m2) platībā. VVD sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) nekavējoties ierobežoja piesārņojumu, novietojot bonas piesārņojuma savākšanai. Veicot atkārtotas pārbaudes, VVD notikuma vietā jaunu naftas produktu noplūdi nav konstatējis, sacīja Kļaveniece.

Trešdien, 7.oktobrī, VVD veica atkārtotu pārbaudi notikuma vietā un konstatēja, ka naftas produktu piesārņojums ar vēju aizpūsts tālāk gar krasta līniju. Sadarbībā ar VUGD tika veikta papildus nerobežojošo bonu uzstādīšana. Notikuma vietā netika konstatēta jauna naftas produktu noplūde.

Kļaveniece norādīja, ka VVD ir identificējis naftas produktu piesārņojuma avotu - tā, visticamāk, ir SIA "Juglas celtnieks" teritorijā zemē ierakta muca ar naftas produktiem.

"Tā kā netika konstatēta atklāta naftas produktu novadīšana virszemes ūdeņos, secināts, ka visdrīzāk mucā ir sūce, caur kuru piesārņojums izplatās tālāk. To apliecina konstatētā naftas produktu klātbūtne netālu esošajā akā, kurā novērota tumša duļķaina substance, kuras fizikālās īpašības raksturīgas naftas produktiem," sacīja VVD pārstāve.

Viņa informēja, ka pārbaužu laikā VVD, sadarbojoties ar Rīgas pašvaldības policijas un Valsts policijas darbiniekiem, apsekoja tuvumā esošas teritorijas, kur konstatēti dažādi atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpumi, piemēram, neatbilstoši uzglabātas metāla mucas, kurās, pēc nopilējumiem uz tām, secināms, ka tajās atrodas naftas produktu atkritumi. Naftas produktu nolijumi uz grunts konstatēti arī atsevišķās citās vietās apsekotajās teritorijās.

Par piesārņojuma faktu un konstatētajām neatbilstībām ir sākts administratīvā pārkāpuma process, kura laikā tiks noskaidrotas konkrētas personas, kas ir atbildīgas par piesārņojuma radīšanu. 

Lai novērstu turpmākus vides piesārņošanas riskus, VVD ir uzdevusi teritorijas īpašniekam SIA "Juglas celtnieks" organizēt atkritumu izvešanu un potenciālo piesārņojuma avotu likvidēšanu, pirms tam konsultējoties ar VVD speciālistiem, vienlaikus piesaistot atbilstošu atkritumu apsaimniekotāju, sacīja Kļaveniece.

VVD teritorijas īpašniekam SIA "Juglas celtnieks" pieprasīts oficiāli iesniegt informāciju par nomniekiem iepriekš minētajā teritorijā. Par situāciju VVD informējis Rīgas Ziemeļu izpilddirekciju, jo nekustamais īpašums, kurš tieši skar piesārņojuma ierobežošanas vietu, pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Juglas celtnieks" apgrozījums pērn bija 14 506 eiro un uzņēmums strādāja ar 16 631 eiro zaudējumiem. Septembra sākumā tam bija 226 eiro nodokļu parāds.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu