Lietuva: nav pieļaujams, ka Tihanovskas vajāšanā Krievija iesaista starptautiskos kanālus (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Svetlana Tihanovska.
Svetlana Tihanovska. Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs paudis izbrīnu par Krievijas lēmumu izsludināt meklēšanā Baltkrievijas opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku un izteicis pieņēmumu, ka Maskava vēlāk varētu mēģināt viņas vajāšanā iesaistīt arī starptautiskos kanālus, ko nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut.

Pēc viņa teiktā, ziņa par Tihanovskas iekļaušanu Krievijā meklēto personu sarakstos skaidri apliecina, ka viņa nekavējoties tiktu aizturēta, ja dotos uz savu dzimteni vai uz Krieviju.

"Ar to ļoti nepārprotami pateikts, ka viņa tiks aizturēta, ceļojot ne tikai uz Baltkrieviju, bet arī uz Krieviju, un iespējams, ka Krievija mēģinās to darīt, kā tā nereti mēdz, - izmantojot arī Interpola kanālus,“ spriedis Linkevičs.

"Tāda situācija jānovērš, jo politizētu meklēšanu nedrīsktētu pieļaut. Tātad jāraugās, lai nekas tāds nenotiek. Viņa gan neceļo īpaši bieži, tomēr ceļo,“ viņš piebildis.

Kā uzskata Lietuvas ārlietu ministrs, izsludinot Tihanovsku meklēšanā, Krievija cenšas vēl vairāk kompromitēt Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomi.

"Turpinās Koordinācijas padomes noniecināšana un kompromitēšana, (..) neatzīstot, ka tā var būt dialoga partnere. (..) Tas raisa nožēlu, jo Koordinācijas padome ir mērena, tā nav radikāla, nav noskaņota pret Krieviju,” viņš norādījis.

Kā ziņots, Krievijas Iekšlietu ministrijas meklēšanā izsludināto personu datu bāzes informācija liecina, ka ministrija izsludinājusi Tihanovsku meklēšanā.

Nav gan norādīts, pēc kāda Krievijas kriminālkodeksa panta tas darīts, bet vietne "Lenta.ru", atsaucoties uz savu avotu, vēsta, ka Tihanovska tiek meklēta saskaņā ar Krievijas un Baltkrievijas noslēgto tiesiskās palīdzības līgumu, kas paredz, ka cilvēks, kas izsludināts meklēšanā vienā no līguma pusēm, automātiski tiek izsludināts meklēšanā arī otrā valstī.

Baltkrievijā pret Tihanovsku uzsākta krimināllieta par "aicinājumiem uz darbībām, kas ir vērstas uz kaitējuma nodarīšanu nacionālajai drošībai".

Drīz pēc 9.augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām Tihanovska bija spiesta pamest valsti un patverties Lietuvā, baidoties par savu un savu bērnu drošību. Viņa apmeklē arī citas Eiropas valstis, kur tiekas ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderiem.

Jau ziņots, ka Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) sociālajā platformā "Twitter" paudis sašutumu par Krievijas lēmumu, norādot, ka Tihanovska nav pastrādājusi nevienu noziegumu. Politiķis norādījis, ka šis Krievijas lēmums ir tieša un nepamatota iejaukšanās Baltkrievijas iekšpolitikā, kas savukārt kaitē potenciāla politiska dialoga veidošanai.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau gandrīz divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu