Francijā par ievērojamas summas piesavināšanos apsūdzēts Kazahstānas disidents

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas disidents Muhtars Abļazovs, kurš ieguvis politisko patvērumu Francijā, trešdien Parīzē tika apsūdzēts par 7,5 miljardu ASV dolāru piesavināšanos Kazahstānas ierosinātā lietā, paziņoja viens no viņa advokātiem.

Abļazovs tika apsūdzēts "uzticības ļaunprātīgā izmantošanā vainu pastiprinošos apstākļos" un "naudas atmazgāšanā", bet pēc tam tika atbrīvots tiesas uzraudzībā.

"Parīzes prokuratūra pieņēma prasību no Kazahstānas, kuru tā varēja atteikties izskatīt, un muļķīgi ierosināja to Francijas izmeklēšanas tiesnesim," sacīja advokāts.

"Kazahstāna neliks mani mierā līdz pat manai nāvei. Tā devusi man triecienu, bet tas liek man vēlēties ātrāk rīkoties, lai uzbruktu režīmam," 57 gadus vecais Abļazovs paziņoja pirmdien, kad viņš tika iztaujāts un aizvests pie izmeklēšanas miertiesneša pēc divu dienu apcietinājuma.

Kazahstānas valdība 2017.gadā iesniedza prasību Parīzē pret bijušo oligarhu Abļazovu, apsūdzot viņu par vairāk nekā 7,5 miljardu ASV dolāru piesavināšanos no viņa dibinātās Kazahstānas bankas BTA, kuru viņš vadīja pirms tās nacionalizācijas 2009.gadā.

Saskaņā ar šīm apsūdzībām viņš esot piešķīris kredītus bez garantijām uzņēmumiem, no kuriem viņš guvis labumu.

Francijas augstākā tiesu instance Valsts padome 2016.gada decembrī atcēla Abļazova izdošanu Krievijai, kas viņu apsūdz par līdzekļu piesavināšanos lielos apmēros, un paziņoja, ka uzskata izdošanas pieprasījumu par "politiski motivētu".

Abļazova advokāti bija lūguši Francijas Valsts padomi bloķēt viņa izdošanu, jo bažījās, ka Krievija viņu nosūtīs atpakaļ uz Kazahstānu. Valsts padome savā lēmumā atzīmēja, ka Kazahstānas un Krievijas iestādes bija "vairākkārt" konsultējušās par Abļazova lietu.

Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva politiskais pretinieks Abļazovs BTA nacionalizācijas laikā aizbēga no Kazahstānas uz Angliju, bet pēc tam uz Franciju, kur 2013.gadā tika aizturēts. 

Francijas valdība 2015.gada septembrī parakstīja dekrētu par Abļazova izdošanu Krievijai, bet viņš iesniedza apelāciju Valsts padomei, kas atcēla viņa izdošanu un viņš tika atbrīvots no cietuma. 

Tiesa Kazahstānā 2017.gadā viņam aizmuguriski piesprieda 20 gadu cietumsodu šajā līdzekļu piesavināšanās lietā. Viņš Kazahstānā atzīts par vainīgu arī biznesa partnera slepkavības pasūtīšanā 2004.gadā, lai gan sākotnējā izmeklēšanā bija secināts, ka šis cilvēks gājis bojā medību negadījumā.

Francija 29.septembrī piešķīra Abļazovam politiska bēgļa statusu, jo apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu