Ziemeļkoreja gatavojas parādē izrādīt savus jaunākos ieročus (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Astoņus mēnešus koronavīrusa krīzes dēļ dzīvojot ar slēgtām robežām, kodolvalsts Ziemeļkoreja sestdien, kā tiek prognozēts, Phenjanā rīkos masu militāro parādi, tās gaitā demonstrējot savus jaunākos un modernākos ieročus.

Kā liecina satelītattēli tīmekļa vietnē "38North", parāde par godu valdošās Strādnieku partijas 75.gadadienai būs vērienīga.

"Ir pavisam skaidrs, ka viņi gatavojas milzīgai parādei," Atlantijas Padomes konferencei sacīja bijušais ASV Korejas spēku (USFK) komandieris Vinsents Brukss.

Phenjanas Kima Irsena laukumā soļos tūkstošiem karavīru. Tad sekos arvien lielāki bruņutransportieri un tanki, bet parādes kulminācijā - raķetes, kādas Phenjana būs izvēlējusies demonstrēt.

Izvēle būs atkarīga no tā, kādu vēstījumu izolētās valsts vadība būs nolēmusi paust.

Decembra beigās Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns draudēja, ka demonstrēs "jaunu stratēģisko ieroci".

Analītiķi sagaida, ka tiks demonstrēta jauna no zemūdenēm palaižama raķete vai arī starpkontinentālā raķete, kas var sasniegt kontinentālās ASV, tomēr viņi arī norāda, ka Phenjana izturēsies piesardzīgi, lai izvairītos no attiecību sabojāšanas ar Vašingtonu.

Kaut arī izskanējuši minējumi par iespējamu "oktobra pārsteigumu" pirms ASV 3.novembra vēlēšanām, analītiķi norāda, ka raķetes izšaušana ir maz ticama.

"Tās demonstrēšana parādē, nevis izmēģināšana, būtu neprovokatīvs veids, kā to izrādīt," skaidroja Stimsona centra pētniece Dženija Tauna.

Kopš 2018.gada jūnija ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns tikušies jau trīs reizes, taču pēc pēdējā neveiksmīgā samita pagājušā gada februārī Hanojā sarunas faktiski nonākušas strupceļā.

Foto: Ikdienas dzīve Phenjanā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu