Gorbačovs slavē Alvja Hermaņa izrādi (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Maskavas Nāciju teātrī pirmizrādi Alvja Hermaņa iestudējumam "Gorbačovs" apmeklē pats Mihails Gorbačovs
Maskavas Nāciju teātrī pirmizrādi Alvja Hermaņa iestudējumam "Gorbačovs" apmeklē pats Mihails Gorbačovs Foto: Aculiecinieka foto/Alla Šenderova

Jau sestdien, 10. oktobrī, Maskavas Nāciju teātrī pirmizrādi piedzīvos latviešu režisora Alvja Hermaņa iestudējums "Gorbačovs" par bijušo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu un viņa sievu Raisu. Uz izrādes īpašo pirmizrādi 4. oktobrī bija ieradies arī pats politiķis. 

Galvenās lomas uzticētas diviem prominentiem aktieriem - Jevgeņijam Mironovam un Čulpanai Hamatovai.

Pats Gorbačovs ziņu dienestam ТАСС atklājis, ka filmu par viņa dzīvi ir piedāvājuši uzņemt daudzi, arī Holivuda, taču viņš devis priekšroku sev labi zināmiem aktieriem. 

"Man ļoti patika! Lieta tāda, ka es to uzticēju tikai diviem cilvēkiem, un viņi ir tā vērti. Malači!" pēc izrādes teicis 89 gadus vecais politiķis. 

Foto no izrādes "Gorbačovs"
Foto no izrādes "Gorbačovs" Foto: Publicitātes/Ira Poļarnaja

Izrāde ir būtībā Gorbačova un viņa sievas Raisas saruna grimētavā. Par ko ir šī saruna, skatītājs uzzina pašās izrādes beigās. 

Saruna sākas ar stāstījumu par abu bērnību, tad seko jaunības gadu atmiņas. Skatītājs seko līdzi abu iepazīšanās brīdim, kāzām, sadzīvei. Atspoguļota arī Raisas Maksimovnas smagā slimība un nāve 1999. gadā.

Alvis Hermanis un Gorbačovs
Alvis Hermanis un Gorbačovs Foto: Ekrānuzņēmums

Interesanti, ka Alvis Hermanis izvēlējās izrādē neiekļaut posmu no 1985. līdz 1991. gadam, kad Gorbačovs bija PSRS līderis. 

"Šie seši gadi paskrēja kā viena diena," izrādē izskan Raisas teiktā frāze par šo laika posmu.

Skatuves iekārtojums izrādei "Gorbačovs"
Skatuves iekārtojums izrādei "Gorbačovs" Foto: Aculiecinieka foto/Alla Šenderova

Izrādes iestudēšanas laikā gan Hermanis, gan aktieri personīgi tikās ar pašu Gorbačovu. Hermanis pat izteicies, ka tikšanās ar viņu ir atstājusi lielāku iespaidu uz viņu nekā tikšanās ar Dalailamu.

"Ja 20. gadsimtā ir kāds cilvēks, kurš tik ļoti ietekmējis simtiem miljonu cilvēku dzīves, tas ir Gorbačovs," anotācijā izrādei saka Hermanis. "Tieši viņš pārzīmēja visas Eirāzijas karti un atrada cietuma atslēgu. Agrāk es pats domāju, ka PSRS sabruka ekonomisku iemeslu dēļ, bet tagad esmu pārliecināts, ka tā iemesls ir viens cilvēks. Šīs izrādes mērķis - saprast, kāds īsti bija šis cilvēks, kurš kā smilšu graudiņš iekļuva šajā milzīgajā mehānismā un to apstādināja." 

Izrādes "Gorbačovs" reklāmas plakāts
Izrādes "Gorbačovs" reklāmas plakāts Foto: publicitātes

Video sižets Krievijas televīzijā (krievu. val.)

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu