Apšaudē Kalnu Karabahā cietusi vēsturiska katedrāle (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Šušas Svētā Pestītāja katedrāle
Šušas Svētā Pestītāja katedrāle Foto: Reuters/ScanPix

Azerbaidžānas spēku apšaudē nopietni bojāta Svētā Pestītāja katedrāle Šušā, Kalnu Karabahā, ceturtdien paziņojusi Armēnija.

Ziņu aģentūras AFP žurnālisti novēroja, ka katedrāle ir smagi cietusi.

Jau vēstīts, ka Kalnu Karabahas konfliktā kopš intensīvu kauju atsākšanās 27.septembrī dzīvību zaudējuši vismaz 300 cilvēku, arī 48 civilisti.

Svētā Pestītāja katedrāle Šušā ir nozīmīgs Armēņu apustuliskās baznīcas dievnams.

Sabrukusi daļa no dievnama metāla jumta, kas nogāzusies ārpusē, bojātas sienas, grīda piebārstīta šķembām un visu interjeru klāj putekļi.

Armēnijas Aizsardzības ministrija apsūdzējusi Azerbaidžānu katedrāles apšaudīšanā.

"Tur nav nekā militāra, nekā stratēģiska, kā varat uzbrukt baznīcai?" AFP sacīja kāds vietējais iedzīvotājs, kurš dzīvo netālu no katedrāles.

"Armēņiem (..) tā ir ļoti nozīmīga katedrāle," viņš piebilda.

Atkārtotā Šušas Svētā Pestītāja katedrāles apšaudē vēlāk ievainoti vairāki žurnālisti, ceturtdien paziņojusi Armēnijas valdība.

Atkārtotajā katedrāles apšaudē ievainoti Krievijas un vietējie žurnālisti, teikts Armēnijas valdības tvitera kontā, piebilstot, ka vienam no žurnālistiem šobrīd tiek veikta operācija.

Tikmēr Krievijas mediji vēsta, ka ievainoti divi armēņu reportieri un viens krievu žurnālists, kurš atrodoties smagā stāvoklī.

Milzīgā katedrāle, kas celta laikā no 1868.gada līdz 1887.gadam, ir Karabahas diecēzes mītne, un tā smagi cieta pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu konfliktā, kura laikā Azerbaidžānas spēki glabāja dievnamā raķetes.

Kara laikā Šuša bija stratēģiski nozīmīga vieta Azerbaidžānas spēkiem, kas 1992.gada ziemā vairākus mēnešus no Šušas apšaudīja ar raķetēm tuvējo Stepanakertu, kas ir Kalnu Karabahas galvaspilsēta.

Pēc kara katedrāle tika atjaunota un kļuva par nozīmīgu galamērķi svētceļniekiem no Armēnijas.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.

Neatkarību Kalnu Karabaha pasludināja 1991.gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas veicināja kara izraisīšanos starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, un vairāk nekā miljons cilvēku abās valstīs bija spiesti pamest savas mājas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu