Koronavīruss uz ādas var izdzīvot 9 stundas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā Japānas zinātnieki noskaidrojuši, ka koronavīruss uz cilvēka ādas var izdzīvot ilgāk par gripas vīrusiem. 

SARS-CoV-2 – vīruss, kas izraisa Covid-19 – uz cilvēka ādas paraugiem laboratorijā izdzīvoja 9 stundas, turpretī A gripas vīruss vien 2 stundas. Par laimi, abus vīrusus uz ādas izdevās ātri neitralizēt ar roku dezinfekcijas līdzekļa palīdzību, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Clinical Infectious Diseases".

Šis atklājums kārtējo reizi uzsver to, cik svarīgi regulāri mazgāt un dezinficēt rokas, lai mazinātu Covid-19 izplatību. 

“Šis pētījums parāda, ka SARS -CoV-2 var labāk izplatīties kontakta ceļā nekā A gripas vīrusi, jo tas uz cilvēka ādas ir stabilāks. Šis atklājums atbalsta hipotēzi, ka pienācīga roku higiēna ir ļoti svarīga, lai mazinātu Covid-19 izplatību,” rakstīts pētījumā. 

Pandēmijas sākumā ASV pētnieki izanalizēja, cik ilgi SARS-CoV-2 var izdzīvot uz virsmām, un atklāja, ka uz vara tas izdzīvoja līdz 4 stundām ilgi, uz kartona līdz 24 stundām ilgi, bet uz plastmasas un nerūsējošā tērauda līdz 72 stundām ilgi, rakstīja “Live Science”. 

Tiesa, ētisku iemeslu dēļ bija grūti noskaidrot, cik ilgi vīruss var izdzīvot uz cilvēka ādas. Nevar tā vienkārši paņemt potenciāli nāvējošu vīrusu un uzlikt uz cilvēka rokām, lai to uzzinātu. 

Tāpēc jaunajā pētījumā Japānas zinātnieki radīja cilvēka ādas modeļus, izmantojot no autopsijām iegūtus ādas paraugus. Paraugi tika savākti aptuveni vienu dienu pēc cilvēka nāves. Pētījuma autori atzīmē, ka pat 24 stundas pēc nāves cilvēka āda izmantojama pārstādīšanai. Tas nozīmē, ka šo laiku pēc nāves tā saglabā savas funkcijas. 

Izmantojot šos modeļus, pētījuma autori noskaidroja, ka SARS-CoV-2 uz cilvēka ādas paraugiem var izdzīvot 9 stundas un 4 sekundes. Kad vīruss tika sajaukts ar gļotām, lai atdarinātu vīrusa daļiņas siekalu pilienos, tas uz ādas izdzīvoja 11 stundas. 

Par laimi, gan gripas vīruss, gan koronavīruss tika veiksmīgi neitralizēts pēc roku dezinfekcijas līdzekļa lietošanas. 

“Pienācīga roku higiēna var āri deaktivizēt vīrusus un samazināt to izplatību kontakta ceļā,” piebilda pētnieki.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu