Tesla gigarūpnīcu fenomenālais ātrums: kā tās spēj uzbūvēt tik īsā laika posmā? (22)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Tesla gigarūpnīca Nevadas štatā, ASV
Tesla gigarūpnīca Nevadas štatā, ASV Foto: Reuters / Scanpix

Elektromobiļu ražotājs "Tesla" pēdējo desmit gadu laikā ir ne tikai krasi izmainījis automašīnu pasauli, bet arī radījis pirmās gigarūpnīcas, kas tiek uzbūvētas fenomenāli īsā laika posmā.  

Uzņēmums "Tesla" savu pirmo rūpnīcu iegādājās 2010. gadā, pārpērkot vienu no vecajām "General Motors" rūpnīcām. Jau tajā pašā gadā "Tesla" kļuva par pasaulē modernāko un tehnoloģiski attīstītāko automobiļu ražotni. Šo desmit gadu laikā elektromobiļu uzņēmums ir paplašinājies neiedomājamā ātrumā - lai spētu izdabāt milzīgajam pieprasījumam, tā vajadzībām ir tapušas nu jau divas pasaulē lielākās fabrikas, kuras tiek dēvētas par "gigarūpnīcām". Jau drīzumā "Tesla" tiks pie trešās gigarūpnīcas Teksasas štatā, kā arī ir sākts Eiropas rūpnīcas projekts Berlīnē un Āzijas projekts Šanhajā.

Galvenais faktors, kas atšķir "Tesla" uzņēmumu no citiem automobiļu zīmoliem, ir spēja ārkārtīgi īsā laikā radīt milzīgas, ar saules paneļiem darbināmas rūpnīcas ēkas, proti, vienas gigarūpnīcas būvniecības ilgums ir tikai viens gads. 

"Tesla" rūpnīcas būvniecība Teksasā
"Tesla" rūpnīcas būvniecība Teksasā Foto: Reuters / Scanpix

Atšķirībā no citiem rūpnīcu projektiem, visas "Tesla" rūpnīcas tiek celtas, vadoties pēc viena standartizēta projekta. Citām automašīnu ražotnēm ēku projektēšana reizēm aizņem pat vairākus mēnešus, turpretī "Teslai" šis projekts jau ir gatavs.   

Otrs iemesls, kādēļ elektroautomobiļu ražotnes tiek uzceltas tik ātri, ir rūpnīcu būvniecības metode. Visas "Tesla" rūpnīcas ir saliekamas konstrukcijas, proti, tās ražo no jau gataviem moduļiem, kurus celtniekiem atliek vien salikt, gluži kā "Lego" konstruktoru, vēsta arhitektūras portāls "B1M".

Foto: Reuters / Scanpix
Komentāri (22)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu