Lietuva atsauc no Minskas daļu savu diplomātu (4)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Baltkrievijas spiedienu, nolēmusi atsaukt no Minskas vēl piecus savus diplomātus - nepilnu pusi no Baltkrievijas varas iestāžu pieprasītajiem vienpadsmit diplomātiem.

Kā skaidrojusi ministrijas pārstāve Rasa Jakilaitiene, tāds lēmums pieņemts cerībā, ka tas ļaus saglabāt dialogu ar kaimiņvalsti, pieaugot spriedzei pēc augustā tur notikušajām prezidenta vēlēšanām un tām sekojušās mierīgo protestu apspiešanas.

Lietuva šīs nedēļas sākumā jau pavēstīja, ka atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku Baltkrievijā. Tādu pašu soli spēra arī Polija. Šādi abas valstis reaģēja uz 2.oktobrī pieņemto Minskas lēmumu atsaukt no tām savus vēstniekus.

Solidarizējoties ar Lietuvu un Poliju, šonedēļ savus vēstniekus uz konsultācijām atsaukušas arī Latvija, Igaunija, Bulgārija, Čehija, Slovākija, Vācija un Rumānija.

Vienlaikus Lietuva brīdinājusi Baltkrievijas Ārlietu ministriju, ka veiks atbildes pasākumus, ja Minska turpinās saasināt situāciju.

"Mums ir svarīgi, lai pēc iespējas mazāk tiktu traucēts darbs mūsu vēstniecībā Minskā un konsulātā Grodņā. Tas ir būtiski ne vien tādēļ, lai pildītu konsulārās funkcijas, izsniegtu vīzas Baltkrievijas pilsoņiem, uzturētu kontaktus ar diasporu, bet arī tādēļ, lai sazinātos ar Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību,” skaidrojusi Jakilaitiene.

Pēc viņas teiktā, Baltkrievija izvirzījusi kategorisku prasību krasi samazināt akreditēto Lietuvas diplomātu skaitu, pieprasīdama izraidīt vienpadsmit cilvēkus.

"Lai mazinātu spriedzi, mēs kopā ar Poliju pieņēmām lēmumu atsaukt savus vēstniekus uz konsultācijām un tādējādi saglabāt iespēju uzturēt diplomātiskās attiecības," norādījusi ministrijas pārstāve. "Izvērtējot dažādus apstākļus un riskus, nolēmām atsaukt vēl piecus Lietuvas diplomātus, cerot, ka šis solis būs pietiekams, lai saglabātu dialoga iespējamību."

"Mēs uzsvērām, (..), ka tiks veikti atbilstoši atbildes pasākumi, ja Baltkrievija turpinās eskalēt spriedzi, un vēlreiz atzīmējam, ka šis Baltkrievijas faktisko varas iestāžu nedraudzīgais solis attiecībā uz diplomātisko kontaktu samazināšanu vienīgi vēl vairāk veicina Minskas pašizolāciju," piebildusi Jakilaitiene.

Lietuva un Polija uzņēmušās diplomātisko iniciatīvu Eiropas Savienībā, lai pamudinātu Rietumus neatzīt Aleksandra Lukašenko uzvaru vēlēšanās, ko Baltkrievijas opozīcija uzskata par viltotām, un atbalstītu protestētājus, kuri pieprasa demokrātiskas pārmaiņas.

Lietuva arī noteikusi sankcijas pret Lukašenko un aicina viņu iekļaut visas Eiropas Savienības melnajā sarakstā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu