Baltkrievijā jauns vardarbības vilnis pret protestētājiem (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas drošības spēki svētdien, lietojot stekus un ūdensmetējus, izklīdinājuši demonstrantus, kas, kā jau ierasts nedēļas nogalēs, pieprasīja līdzšinējā prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Kā katru svētdienu, Minskas ielās bija izgājuši tūkstošiem protestētāju, un vietējo mediju publicētajos videokadros redzams, kā miliči, kuru sejas sedz melnas maskas, sit demonstrantus ar stekiem un no pūļa izrautos cilvēkus sēdina mikroautobusos bez numurzīmēm.

Milicija demonstrantu izklīdināšanai izmantojusi arī asaru gāzi un trokšņa granātas.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Ftutby%2Fstatus%2F1315335087748194306&widget=Tweet

Saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" datiem aizturēti vairāk nekā 250 cilvēki.

Tostarp aizturēti aptuveni 30 žurnālisti, no kuriem 14 joprojām nav atbrīvoti.

Aģentūra "Belsat" publicējusi video no ieslodzījuma vietas, kur redzama aizturēto sišana.

Protesta akcijas svētdien notikušas arī citās Baltkrievijas pilsētās.

Šonedēļ Aleksandrs Lukašenko izrādīja šķietamu pretimnākšanu opozīcijai - viņš ļāva Svetlanai Tihanovskai sazvanīties ar joprojām ieslodzījumā Baltkrievijā esošo vīru, kā arī tikās ar aizturētajiem opozicionāriem (taču neatbrīvoja tos). Tomēr tam sekoja jauns vardarbības vilnis pret protestētājiem.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu