Tumsā un istabas temperatūrā Covid-19 vīruss varētu izdzīvot pat mēnesi (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pētnieki noskaidrojuši, ka vīruss, kas izraisa Covid-19 slimību, uz dažādām virsmām, piemēram, banknotēm, telefonu ekrāniem un nerūsējošā tērauda laboratorijas apstākļos var izdzīvot līdz pat 28 dienām ilgi.

Labās ziņas ir tādas, ka šis eksperiments tika veikts tumsā, jo ir zināms, ka ultravioletā gaisma vīrusu var nogalināt. Turklāt daži eksperti arī apšauba teoriju, ka vīruss, kas nonācis uz kādas virsmas, vienmēr ir bīstams cilvēkiem. Inficēšanās ar to lielākoties notiek, kad cilvēki mums apkārt klepo, šķauda vai runā.

Iepriekšējos laboratorijas testos ir noskaidrots, ka “SARS-CoV-2” uz papīra un stikla var izdzīvot līdz pat trīs dienām, bet uz plastmasas vai nerūsējošā tērauda līdz pat sešām dienām. Tiesa, šie rezultāti var atšķirties, rakstīts izdevumā "BBC".

Austrālijas zinātnieki pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Virology Journal”, raksta, ka vīruss ir ārkārtīgi izturīgs, atrodoties uz dažādām virsmām istabas temperatūrā un tumsā. Salīdzinājumā gripas vīruss tādos pašos apstākļos var izdzīvot 17 dienas.

Pētījumā arī noskaidrots, ka “SARS-CoV-2” ilgāk var izdzīvot aukstumā nekā karstumā. Uz dažām virsmām 40 grādu pēc Celsija augstā temperatūrā tas pārstāja būt aktīvs 24 stundu laikā.

Ilgāk tas arī spēja izdzīvot uz gludām virsmām, nevis porainiem materiāliem, piemēram, drēbēm.

Tomēr šis pētījums nav izticis arī bez kritikas, proti, pētnieks Rons Ekls teica, ka šāds paziņojums, ka vīruss var izdzīvot 28 dienas, ir nevajadzīga sabiedrības biedēšana.

“Vīrusi uz virsmām nonāk ar gļotām un no netīriem pirkstiem. Šajā pētījumā netika izmantotas svaigas gļotas, kas ir nelabvēlīga vide vīrusam, jo satur baltos asinsķermenīšus un citas vielas, kas neitralizē vīrusus. Es domāju, ka vīrusi uz dažādām virsmām gļotās izdzīvos vien stundas, nevis dienas,” teica Ekls.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu