Holandiešu studenti rada elektroauto no atkritumiem

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektroauto no atkritumiem
Elektroauto no atkritumiem Foto: Rien Boonstoppel Fotografie

Vārds ekoloģija pasaules autobūvē izskan aizvien biežāk un skaļāk. To var piemērot sarunās par lielu skaitu automobiļu, taču reti kurš auto ir tik ekoloģisks kā Eindhovenas Tehnoloģiju universitātes studentu radītais Luca.

Pasaulē ik gadu tiek saražotas ap 2,1 miljardu tonnu atkritumu. Ar tiem, pēc Luca izstrādātāju aprēķiniem, varētu piepildīt 7380 PSV Eindhoven futbola stadionus. Daļa no šiem atkritumiem jau šobrīd tiek pārstrādāta un izmantota, taču Eindhovenas Tehnoloģiju universitātes studenti uzskata, ka nepietiekamā daudzumā, tādēļ izstrādājuši un uzbūvējuši ekoloģisku paraugauto.

Tas ir neliels automobilis ar elektromotoriem aizmugurējos riteņos, 90 km/h maksimālo ātrumu un 220 kilometru gaitas rezervi. Bez baterijām mašīna sver 360 kilogramus, savukārt ar baterijām tikai 420. Tik mazs svars panākts, pateicoties ļoti plašam plastmasas lietojumam.

Automobiļa šasijas izgatavošanā izmantotas metāla caurules un sendviča tipa trīs slāņu paneļi. Tos veido divas ārējās kārtas, kas izgatavotas no linšķiedras un okeānā "izzvejotās" plastmasas, un no PET pudelēm izgatavota bišu šūnu struktūra starp tiem. Rezultātā plastmasa iegūst praktisku otrreizēju lietojumu, savukārt izgatavotās detaļas ir vieglas un vienlaikus ļoti izturīgas.

Arī mašīnas virsbūve pārstrādāts produkts, taču tās izejmateriāls ir cietā plastmasa, kas iepriekš bijušas rotaļlietas, sadzīves tehnikas, arī televizoru korpusi un tamlīdzīgi. Mašīnas dzeltenā krāsa ir plēve, ko var viegli novilkt bez jelkādiem atlikumiem un virsbūve jau uzreiz būs gatava nākamajai pārstrādei, ja tāda vajadzība radīsies. 

Arī citas mašīnas komponentes izgatavotas no "reciklētiem" materiāliem vai dabas izejvielām. Piemēram, sānu un aizmugurējie logi ir no pārstrādātas plastmasas, kas šajā procesā ieguvuši gaumīgu tonējumu, savukārt sēdekļu pagatavošanai zirgu astri sakombinēti ar kokosa šķiedru. Viduskonsolē tikmēr redzams, kādi vēl sadzīves atkritumi izmantoti mašīnas radīšanā. 

Foto: Rien Boonstoppel Fotografie
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu