Šogad astoņos mēnešos dzēsti vairāk nekā 300 ugunsgrēki transportlīdzekļos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Šogad astoņos mēnešos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) kopumā dzēsis vairāk nekā 300 ugunsgrēkus transportlīdzekļos un tajos cietuši deviņi, bet gājuši bojā trīs cilvēki.

Aizvadītajā gadā transportlīdzekļi deguši 600 reizes, bet 2018.gadā - 622 reizes. 2019.gadā šādos ugunsgrēkos cieta 11 cilvēki, bet gadu iepriekš - septiņi cilvēki.

Ja salīdzina ugunsgrēku skaitu reģionos, tad šogad un aizvadītajos gados visvairāk automašīnas degušas Rīgā un Rīgas reģionā, pēc tam seko Zemgale, savukārt Kurzemē, Latgalē un Vidzemē situācija ir līdzīga.

"Ikdienā plašsaziņas līdzekļos plašāk izskan informācija par ugunsgrēkiem mājokļos, sabiedriskās ēkās un dažādos uzņēmumos, tomēr, neskaitot šos izsaukumus, ugunsdzēsēji glābēji arī gandrīz katru dienu dodas dzēst degošus transportlīdzekļus. Lielākā daļa no tiem ir vieglās automašīnas, bet nereti aizdegas arī kravas transports, savukārt vasaras sezonā - traktortehnika un kombaini. Šie gadījumi ir atšķirīgi - no pāris kvadrātcentimetru lielas gruzdēšanas vados līdz atklātai liesmai visa transportlīdzekļa platībā," norāda VUGD priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis.

Biežākie ugunsgrēku iespējamie iemesli ir problēmas transportlīdzekļa elektronikā, nekvalitatīvi veikts transportlīdzekļa remonts, neuzmanīga apiešanās ar uguni, kā arī ļaunprātīga dedzināšana.

Pārvietojoties ar transportlīdzekli un sajūtot deguma smaku vai pamanot dūmus, ir nekavējoties jāapstājas un jāizslēdz transportlīdzekļa aizdedze. Tāpat nekavējoties jāizkāpj. Durvis un logi pirms tam jāaizver, lai automašīnas salonā ieplūstošais skābeklis neveicinātu degšanu.

Tāpat jāzvana uz vienoto ārkārtas izsaukumu tālruņa numuru 112 un jāizstāsta par notikušo. Savukārt, ja ir pārliecība par savām iemaņām un nepastāv apdraudējums veselībai un dzīvībai, var sākt dzēšanas darbus ar ugunsdzēsības aparātu.

Vispirms no automašīnas jāpaņem ugunsdzēsības aparāts un tikai tad lēnām jāatbloķē motora pārsegs. Ja salonā jau redzama atklāta liesma, nedrīkst vērt vaļā durvis, lai neveicinātu degšanu.

Ugunsdzēsēji glābēji ir jāsagaida jebkurā situācijā, arī tad, ja ir izdevies saviem spēkiem nodzēst ugunsgrēku.

Ja iedzīvotāji pamana, ka citā transportlīdzeklī ir izcēlies ugunsgrēks, nekavējoties ir jāzvana uz vienoto ārkārtas izsaukumu tālruņa numuru 112. Nevajag paļauties, ka kāds cits jau to ir izdarījis, norāda VUGD,

Katru gadu, veicot dzēšanas darbus pirms glābēju ierašanās, vairāki cilvēki gūst apdegumus un citas traumas, tāpēc pirms sākt ugunsgrēka dzēšanu, jāizvērtē iespējamo apdraudējumu.

VUGD atgādina, ka spēcīgā karstuma un liesmu ietekmē var sprāgt transportlīdzekļa riepas un degvielas bāka, savukārt, atverot motora pārsegumu vai durvis, logus, straujš skābekļa pieplūdums ugunij var veicināt degšanu un vairākkārtīgi palielināt liesmu apjomu.

Normatīvie akti nosaka, ka transportlīdzekļi ir jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem, piemēram, vieglās automašīnas jānodrošina ar ugunsdzēsības aparātiem, kuru dzēstspēja ir vismaz 5A 21B. Reizi gadā īpašniekam ir jāveic ugunsdzēsības aparāta vizuāla apskate, savukārt pēc ražotāja noteiktā garantijas termiņa beigām, sertificētā apkopes punktā - ugunsdzēsības aparāta tehniskā apkope.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu