Zibakcijā pie Saeimas protestēs pret plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Laukumā pie Saeimas ēkas 14.oktobrī plkst.8 notiks zibakcija "Nesaprašanas siena", lai protestētu pret plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā.

Kā sociālajā tīklā "Facebook" norādījuši akcijas rīkotāji - mākslinieki Kristaps Gulbis un Aigars Bikše, radošo profesiju pārstāvju protesta vēstulē pret valdības ieceri likvidēt autoratlīdzības speciālo nodokļu režīmu norādītie argumenti nav ņemti vērā un tikšanās laikā ar Kultūras un Labklājības ministriju pārstāvjiem saskārušies ar "absolūtu problēmas neizpratni un nevēlēšanos saprast".

"Rodas sajūta, ka tev priekšā ir nesaprašanas siena. Mēs korekti un godīgi vēstulē brīdinājām par savu apņemšanos dialoga neiespējamības gadījumā atbilstoši Latvijas likumdošanai izrādīt savu sašutumu un neapmierinātību ar valdības iecerētajām likuma izmaiņām. Tas brīdis ir klāt," pasākuma pieteikumā akcentējuši mākslinieki.

Gulbis un Bikše skaidroja, ka trešdien plkst.8.30 finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) nodos portfeli ar nākamā gada budžetu Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA). Mākslinieki atzīmēja, ka portfelī atradīsies Ministru kabineta rīkojums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanas kārtību, kas ietver, viņuprāt "kultūru graujošos lēmumus".

Pēc akcijas rīkotāju paustā, zibakcijas ideja ir tāda, ka katrs dalībnieks ierodas ar līdzi ņemtu vienu celtniecības ķieģeli, un no tiem tiks salikta siena, kas norobežos akcijas dalībniekus no Saeimas ēkas.

"Šī siena simbolizēs faktisko situāciju valstī, kad valdošā koalīcija ciniski ignorē ievērojamas pilsoņu grupas vitāli svarīgas intereses, norobežojas no tās un ar nepārdomātiem lēmumiem degradē Latvijas kultūru," uzsvēra akcijas rīkotāji, norādot, lai siena būtu gatava līdz portfeļa nodošanas brīdim, jāierodas plkst.8.

Pasākuma organizatori ir ieplānojuši, ka, zibakcijai noslēdzoties, katrs dalībnieks paņems savu ķieģeli līdzi un atstās laukumu. Iespējamie akcijas dalībnieki ir aicināti ievērot sociālo distancēšanos, "būt korektiem, vienotiem un nepieļaut sabiedriskās kārtības traucēšanu".

Bikše un Gulbis pavēstīja, lai vēstījums vizuāli būtu pārliecinošs, akcijā jāpiedalās prāvam dalībnieku skaitam, jo simts dalībnieku var izveidot sienu ar platību 1,3 kvadrātmetri. Tomēr, lai objekts izskatītos vizuāli iespaidīgs, akcijas dalībnieku skaitam jābūt vismaz divas reizes lielākam. Tāpat, ja kāds nevar atrast zibakcijai nepieciešamo ķieģeli mājās, no plkst.7.30 līdz 7.50 to var aizņemties no mākslinieka Gļeba Panteļejeva Latvijas Mākslas Akadēmijas pagalmā.

Tāpat pasākuma organizatori norādīja, ka zibakcijas laikā Saeimai tiks nodota vēstule drukātā veidā un priekšlikums problēmas atrisināšanai.

TVNET jau vēstīja, ka Ministru kabinets 9.okotbrī apstiprināja izmaiņas autoratlīdzības saņēmēju IIN maksāšanas režīmā. Ministru kabineta ārkārtas sēdē izskatīja Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas līdzšinējā autoratlīdzības ienākuma saņēmējam piemērotajā IIN maksāšanas režīmā. Tā mērķis ir samērīga nodokļu sloga uzlikšana autoratlīdzības ienākumam, kā arī nodokļu - IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) - režīma vienkāršošana.

Likumprojekts paredz, laika periodā no nākamā gada 1.jūlija līdz 31.decembrim piemērot īpašu nodokļa maksāšanas režīmu autoratlīdzības saņēmējiem, kuriem atlīdzību izmaksā ienākuma izmaksātājs, kas nav mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību.

Nākamā gada otrajā pusgadā personai, kas saņem autoratlīdzību un nav reģistrējusi saimniecisko darbību, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli 25% apmērā, no kura 80% tiek novirzīti VSAOI, bet 20% - IIN.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu