Divu sieviešu stāsts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dzimtene (Patria)
Dzimtene (Patria) Foto: HBO

Jaunais kanāla HBO Spānijas filiāles seriāls "Dzimtene" (Patria) šajā valstī jau sacēlis pamatīgu viļņošanos - tas ir skaudrs stāsts par basku separātistiem un viņu asiņainās neatkarības cīņas iespaidu uz parastajiem iedzīvotājiem. 

"LMT Viedtelevīzijā" skatāmā seriāla reklāmas plakāts vien izraisīja plašas diskusijas. Tas sadalīts uz pusēm ar diviem zīmīgiem kadriem. Vienā pusē redzama sieviete, kuras vīru nogalinājis kāds no basku separātistu organizācijas ETA, savukārt otrā - uz cietuma grīdas guļošs kails jaunietis, separātists, kurš, iespējams, pastrādājis šo noziegumu. Fonā redzami divi varas iestāžu cilvēki, kas spīdzina jaunekli. 

Šis plakāts ieskicē nu jau vairākus gadu desmitus esošā konflikta abas puses - nekas nav balts un melns. 

Seriāla plakāts
Seriāla plakāts Foto: HBO

Pirms pievēršamies seriālam, jāvelta daži vārdi vēsturei. Tātad, Basku Zeme ir viens no septiņpadsmit autonomajiem apgabaliem Spānijā, kurā daudzi dzīvojošie jau vairākus gadu desmitus lolo ideju par neatkarīgu Basku valsti. 1959. gadā spāņu Fransisko Franko diktatūras laikā dibināta basku separātistu organizācija ETA, kas līdz pat mūsdienām idejas vārdā ir nogalinājusi vairāk nekā 800 cilvēku. 

Pirmo plānoto slepkavību grupējums veica 1968. gadā, bet pasaules uzmanību pievērsa dažus gadus vēlā, nogalinot Franko izraudzīto pēcteci, premjerministru Luisu Karrero-Blanko. ETA savu mērķu sasniegšanai izmantoja arī cilvēku nolaupīšanas. 2010. gadā grupējums paziņoja, ka izbeidz bruņoto cīņu, bet pērn sāka nolikt ieročus. 2018. gadā paziņoja par pašlikvidāciju.

Dzimtene (Patria)
Dzimtene (Patria) Foto: HBO

Seriāls iesākas ar notikumiem 1990. gadā, kad viena no galvenajām varonēm Bitori apšaudē pie dzīvokļa zaudē savu vīru Čato. Vainīgi ir basku separātisti. 

Darbība drīz pārceļas uz 2010. gadu, kad televīzijā izskan paziņojums, ka ETA izbeidz bruņoto cīņu. Tas liek Bitori atgriezties dzimtajā pilsētā, lai noskaidrotu, kurš atbildīgs par viņas vīra nāvi. Tiesa, ne visi pilsētā ir priecīgi viņu tur redzēt, Bitori pat apmeklē vietējais priesteris, lūdzot viņu pamest šo vietu.

Jau pirmajā sērijā uzzinām, ka Bitori draudzenes Mirenas ģimenē par separātistu bija kļuvis viņas dēls Hošē Marija.

Ir skaidrs, ka pēc Čato nāves abu ģimeņu starpā ir noticis konflikts, kurā abas puses viena otrai nespēj piedot notikušo.

Bitori zaudējusi vīru, savukārt Mirena dēlu, kurš tiek spīdzināts cietumā. 

Viss seriāls būtībā ir divu sieviešu mēģinājums izlīgt.

Dzimtene (Patria)
Dzimtene (Patria) Foto: HBO

Seriāls balstās spāņu rakstnieka Fernando Aramburu 646 lappušu biezajā darbā ar tādu pašu nosaukumu "Patria", kas dienas gaismu ieraudzīja 2016. gadā. Scenāriju adaptējis Aitors Gabilondo, režisora krēslā sēdies Felikss Viskarets. Pirmā sērija pie skatītājiem HBO Europe nonāca jau 27. septembrī. Pirms tam visas astoņas sērijas tika demonstrētas Sansebastjanas filmu festivālā. 

Foto: publicitātes

Interesanti, ka sākotnēji seriālam vajadzēja nonākt pie skatītājiem jau marta beigās, taču Covid-19 pandēmija ieviesa savas korekcijas. 

Labāk vēlu nekā nekad. Seriāls, kas atstāj pēcgaršu, vēlmi diskutēt, pieejams arī Latvijas skatītājiem.

Seriāla reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu