Eiropas Savienībai ir jāpalīdz panākt Baltkrievijas varas dialogu ar tautu, uzsver Rinkēvičs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AP/EPA/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) ir jādara viss, lai panāktu Baltkrievijas varas dialogu ar tautu, ES Ārlietu padomē Luksemburgā uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), šodien Rinkēvičs piedalījās ES Ārlietu padomē Luksemburgā, kur ES dalībvalstu ārlietu ministri apsprieda situāciju Baltkrievijā un pārrunāja drošības situāciju Kalnu Karabahā.

ES ārlietu ministri diskusijās par politiskiem procesiem un notikumiem Baltkrievijā akcentēja pēdējo dienu vardarbīgos notikumus Minskā, kā arī pārrunāja ES un Baltkrievijas attiecību turpmākos virzienus un ES finansiālo atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai.

"ES sankciju saraksts pret Baltkrievijas amatpersonām ir jāpatur atvērts. Aleksandrs Lukašenko ir zaudējis leģitimitāti. ES ir jādara viss, lai panāktu varas dialogu ar tautu. Taču turpmākie ierobežojošie pasākumi un ES - Baltkrievijas dialoga sašaurināšana nedrīkst negatīvi ietekmēt Baltkrievijas sabiedrību," uzsvēra Rinkēvičs.

ĀM akcentēja, ka Latvija, paužot solidaritāti ar Poliju un Lietuvu, ir atsaukusi savu vēstnieku no Baltkrievijas uz konsultācijām.

Ministriem darbakārtībā bija arī ES - Krievijas attiecību jautājumi, tai skaitā par iespējamu ES rīcību cilvēktiesību pārkāpumos Krievijā saistībā ar opozīcijas pārstāvja Alekseja Navaļnija saindēšanu. Ārlietu ministri apmainījās viedokļiem un diskutēja par Belgradas - Prištinas dialogu un pievērsa uzmanību arī Latīņamerikas un Karību jūras reģionam.

Sarunā par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā saistībā ar Navaļnija saindēšanas mēģinājumu ES ārlietu ministri bija vienoti, nosodot Krievijas rīcību. Ministri pieņēma politisku lēmumu iekļaut sankciju sarakstā personas, kuras ir līdzatbildīgas par šo starptautisko normu pārkāpumu.

Diskusijā par drošības situācijas attīstību Kalnu Karabahā, ES ārlietu ministri bija vienoti uzskatos, ka Kalnu Karabahas konflikts jārisina ar miermīlīgiem līdzekļiem, dialoga ceļā iesaistot EDSO Minskas grupu un balstoties vispārēji atzītajos starptautisko tiesību principos.

Ārlietu padomē ministri uzklausīja ES īpašā pārstāvja Rietumbalkānos Miroslava Lajčaka ziņojumu par Belgradas - Prištinas sarunu norisi un uzsvēra abu pušu atbildību juridiski saistošas vienošanās panākšanā. Latvijas ārlietu ministrs Rinkēvičs uzsvēra šī dialoga nozīmi un tā ilgtermiņa lomu stabilitātei Rietumbalkānu reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu