LIZDA aicina saglabāt iespēju pašvaldībām lemt par mācību procesa nodrošināšanu arī turpmāk (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Ņemot vērā straujo Covid-19 izplatību, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina saglabāt iespēju pašvaldībām lemt par mācību procesa nodrošināšanu arī turpmāk,  informēja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Tajās pašvaldībās, kurās Covid-19 izplatība ir zema vai nav vispār,  pedagogi uzskata, ka mācības būtu jāturpina klātienē arī pēc rudens brīvlaika visām klašu grupām, norādīja Vanaga. Savukārt tajās pašvaldībās, kur ir vērojama slimības izplatība, pedagogi uzskata, ka jāļauj pašvaldībām izlemt, kādu mācību plānu, uz cik ilgu laiku un kādām klasēm īstenot.

"Runājot ar pedagogiem, atklājās kopīga iezīme, proti, teju visi uzskata, ka jāļauj pašvaldībām, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju vietvarā, izlemt, kādu mācību modeli īstenot," sacīja Vanaga. 

Viņa norādīja, ka valdībai tas būtu jāņem vērā un valdībai būtu jāpieņem lēmums par izdevumu kompensēšanu, ja darbs tiek veikts attālināti. Ir izstrādāti grozījumi normatīvajos aktos, kas paredz, par ko un kādā apmērā tiek kompensēti attālinātā darba izdevumi, tāpēc tie ar steigu jāsedz no Covid-19 seku novēršanai paredzētajiem 2,9 miljardiem eiro, uzsvēra Vanaga.

Jau ziņots, ka pirmdien koalīcijā partneri vērtējuši iespējamo Covid-19 ierobežošanas pasākumu paplašināšanu. Viens no risinājumiem varētu būt daļēja atgriešanās pie attālinātām mācībām, kad klātienē mācības turpinātu tikai sākumskolas jeb 1.-6. klases skolēni. Savukārt pamatskolas un vidusskolas jeb 7.-12. klašu skolēni varētu atsākt mācības mājās.

Pēc rudens brīvlaika attālinātās mācības 7.-12. klasēm varētu noteikt uz nedēļu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP). "Un pēc tam vēros situāciju, skatīsies, kādi ir dati, un lems tālāk," teica ministre.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs raidījumā norādīja, ka šis pasākums būtu atbalstāms. Viņš teica, ka jau viena brīvlaika nedēļa palīdzēs bērnus nošķirt un novērst vīrusa lokālo transmisiju, bet vēl viena mācību nedēļa attālināti vismaz vecāko klašu bērniem dos papildu pienesumu, jo būs ievērots viens inkubācijas periods. "Slimību vismaz skolās varēsim uz kādu laiku apturēt un turpināt mācību procesu klātienē," viņš teica.

Līdz pirmdienai Covid-19 gadījumi bija konstatēti kopumā 59 izglītības iestādēs valstī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu