"Brexit" sāga: ES brīdina Lielbritāniju - laika paliek arvien mazāk (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) ministri otrdien brīdinājuši, ka paliek arvien mazāk laika, lai panāktu vienošanos par ES un Lielbritānijas turpmākajām attiecībām pēc "Brexit", vienlaikus uzsverot, ka neatkāpsies no godīgas konkurences noteikumiem un zvejošanas tiesībām.

Ierodoties uz sanāksmi Luksemburgā, ministri brīdināja, ka sarunas nonākušas kritiskā posmā. Sanāksmē ES "Brexit" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē informēs ministrus par progresu sarunās.

"Un mēs esam ļoti pakļauti spiedienam, laika kļūst arvien mazāk," brīdināja Vācijas Eiropas lietu ministrs Mihaels Rots.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons izteicies, ka gadījumā, ja jutīs, ka cerību uz progresu nav, viņš jau ceturtdien var pielikt punktu sarunām.

Brisele uzskata, ka vienošanās par jauno brīvās tirdzniecības līgumu jāpanāk līdz oktobra beigām, lai pietiktu laika tā ratifikācijai pirms nākamā gada 1.janvāra, kad līgumam jāstājas spēkā.

ES līderi ceturtdien un piektdien tiksies Briselē un arī uzklausīs Barnjē, bet dalībvalstis nav gatavas piekāpties sev svarīgākajās prasībās.

"Tādēļ mēs sagaidām ievērojamu progresu no mūsu draugiem Apvienotajā Karalistē," sacīja Rots.

Abu pušu starpā joprojām pastāv domstarpības trīs būtiskos jautājumos - par zvejas tiesībām, par valsts subsīdijām un vienošanās pārvaldību.

Francijas Eiropas lietu ministrs Klemāns Bons aicināja ES dalībvalstis palikt vienotas savās prioritātēs.

Lai gan Lielbritānija ES atstāja jau 31.janvārī, līdz gada beigām ilgst pārejas periods, kura laikā cita starpā jāpanāk vienošanās par jauno savstarpējās tirdzniecības līgumu.

Ja vienošanos neizdosies panākt, abu pušu attiecības tirdzniecībā turpmāk regulēs Starptautiskās tirdzniecības organizācijas (STO) noteikumi.

Rots uzsvēra, ka vienošanās nenoslēgšana būtu sliktākais scenārijs abām pusēm.

"Bet mēs arī esam tam gatavi, taču ļoti smagi strādājam pie labas vienošanās (..), kas pieņemama abām pusēm," viņš piebilda.

Lielbritānijas valdība nevēlas, lai vienošanās tiek pārvaldīta saskaņā ar ES tiesībām, un uzskata, ka Lielbritānijai jāsaglabā suverenitāte par savām zvejas vietām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu