Septiņi ieteikumi, kā samazināt uzņēmuma autoparka izmaksas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Nav noslēpums, ka uzņēmuma budžeta izdevumu ailītē autoparka uzturēšana veido ievērojamu daļu izmaksu. Tomēr bieži vien pietiek ar pavisam vienkāršu ieteikumu ievērošanu, lai varētu ietaupīt. 

Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) pieredze – jo sakārtotāks autoparks, jo mazākas tā uzturēšanas izmaksas. Turklāt jāņem vērā, ka autoparka stāvoklis būtiski ietekmē arī KASKO apdrošināšanas cenu. Protams, visus uzlabojumus, iespējams, nevar ieviest vienā dienā, taču uzņēmumu vadītājiem kopā ar autoparka pārvaldītājiem ir vērts izstrādāt darbību plānu un sākt kaut ar mazumiņu.

BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks ir apkopojis septiņus noderīgus ieteikumus, kā samazināt autoparka izmaksas, līdz ar to samazinot arī KASKO izmaksas.

1. Iegādājies transportlīdzekļus ar atbilstošu drošības aprīkojumu un apmāci darbiniekus tos izmantot.

Saskaņā ar pētījumiem* 90% ceļu satiksmes negadījumu izraisa pats autovadītājs. Visbiežākie negadījumu iemesli ir uzbraukšana nekustīgam objektam vai distances neievērošana. Lai samazinātu uzbraukumu skaitu nekustīgam objektam, aprīko auto ar mūsdienīgām un plaši pieejamām drošības sistēmām – auto novietošanas sensoriem, atpakaļskata kameru vai auto novietošanas asistentu. Savukārt distances neievērošanas rezultātā radušos negadījumu skaitu samazinās adaptīvā kruīza kontrole komplektā ar ārkārtas bremzēšanas sistēmu. Noteikti apmāci savu darbinieku izmantot viņam piešķirtā auto drošības aprīkojumu efektīvi, lai samazinātu iespēju iekļūt ceļu satiksmes negadījumā.

2. Uzstādi savu darbinieku automašīnās iekārtas, kas ziņo par viņu braukšanas stilu.

Šādas ierīces mēra un ziņo par transportlīdzekļa kustības ātrumu, strauju bremzēšanu vai uzsākšanu, strauju braukšanu līkumos. Izvērtē iegūtos datus, sniedz darbiniekiem atgriezenisko saiti un mudini braukt drošāk un ekonomiskāk. Domājot, ka tiek novēroti, autovadītāji mēdz braukt vairāk nekā par 2 km/h lēnāk, kas saskaņā ar Eiropas Komisijas vērtējumu nozīmē satiksmes negadījumu skaita samazināšanos par 5–10%.

3. Mudini darbiniekus iziet teorētisko un praktisko apmācību, kā izmantot auto sniegtās iespējas.

Tehnoloģiskais progress pēdējā desmitgadē ir bijis ļoti straujš, autobūvē ieviešot daudz dažādu jaunumu. Lielākā daļa šoferu autovadītāja apliecību ir saņēmuši pirms 10 un vairāk gadiem. Tādēļ iesakām jebkuram autovadītājam, uzsākot braukt ar jaunu transportlīdzekli, iziet teorētisko un praktisko apmācību, kā pareizi un efektīvi izmantot transportlīdzekļa iespējas, kuras nereti ir plašākas, nekā autovadītājs to apzinās.

Foto: Publicitātes foto

4. Izvēlies atbilstošas riepas.

Katra transportlīdzekļa saķeri ar ceļu veido riepas, kuru izvēles, nomaiņas un lietošanas politika ietekmē drošu braukšanu ar konkrēto transportlīdzekli. Pareizākā autoparka pārvaldnieka izvēle būs riepas, kas nodrošina vislabāko saķeri transportlīdzeklim ar ceļa segumu atbilstoši automašīnas biežākajam izmantošanas veidam un braukšanas apstākļiem. Ļoti svarīgs riepu efektivitātes faktors ir atbilstošs gaisa spiediens. No tā atkarīgs pareizs riepas nodilums, ilgmūžība un attiecīgi – arī satiksmes drošība.

5. Pārbaudi autovadītāja prasmes un sniedz vērtējumu.

Darbiniekiem, kas tiešā veidā saistīti ar uzņēmuma autotransporta vadīšanu, pirms darba auto uzticēšanas autovadītāja prasmes jāpārbauda praksē. To var darīt, gan iesaistot atbildīgo par uzņēmuma autotransportu, gan citu darbinieku – pieredzējušu autovadītāju. Noteikti pārbaudi, vai darbinieks māk pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu pēc ceļu satiksmes negadījuma. BALTA atlīdzību speciālisti, izskatot KASKO un OCTA atlīdzību pieteikumus, vairāk nekā 50% gadījumu sastopas ar nepilnīgi aizpildītiem saskaņotajiem paziņojumiem.

6. Ievieto uzņēmuma transportlīdzekļos instrukciju, kā rīkoties pēc ceļu satiksmes negadījuma.

Negadījumi, kas notiek ar uzņēmuma darbinieku vadītajiem transportlīdzekļiem, ir uzņēmuma autoparka riska vadības atspoguļojums. Ievieto sava uzņēmuma transportlīdzekļos viegli saprotamu un kodolīgu instrukciju, kā rīkoties pēc ceļu satiksmes negadījuma, jo stresa situācijā pat pieredzējuši autovadītāji nereti domā un rīkojas haotiskāk nekā ikdienā. Šāda instrukcija būs lielisks palīgs autovadītājiem negaidītās situācijās!

Foto: Publicitātes foto

7. Atrodi pareizo balansu starp atbildību un motivāciju.

Darbiniekam, izmantojot uzņēmuma transportlīdzekli, ir jāuzņemas atbildība par savu braukšanas stilu un attieksmi pret uzņēmuma mantu. Taču nedrīkst aizmirst arī par veselīgu un sabalansētu līdzsvaru starp autovadītāju materiālo un morālo atbildību un materiālo un morālo motivāciju neizraisīt negadījumus. Veiksmīgāk pārvaldīto autoparku pārvaldnieki ir atraduši pareizo balansu, balstoties uz zināšanām un pieredzi.

Trīs galvenie iemesli, kāpēc uzņēmuma autoparkam izvēlēties BALTA KASKO:

  • profesionālās konsultācijas uzņēmuma autoparka riska pārvaldības uzlabošanai;
  • autoparka risku izvērtējums – jauniem klientiem pēc pieprasījuma sniedzam uzņēmuma autoparka risku izvērtējumu;
  • KASKO apdrošināšanas gadījumu analīze – izvērtējam cēloņus un sniedzam konkrētus ieteikumus autoparka risku pārvaldības uzlabošanai.
Foto: Publicitātes foto

Uzzini vairāk par BALTA KASKO apdrošināšanu uzņēmumiem ŠEIT.

Aizpildi kontaktu formu ŠEIT un laimē vienu no četriem Ziemas braukšanas kursiem 333 Drošas braukšanas poligonā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu