Lūsis komentē ⟩ Kā ekskursija aizklapēja Natālijas Draudziņas vidusskolu (27)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Toms Lūsis

Kad iepriekšējā nedēļā ironizēju par tūrisma aģentūras “Impro ceļojumi” savdabīgajām aktivitātēm sociālajos tīklos, pat nenojautu, ka dienu vēlāk, iespējams, pateicoties šai pašai tūrfirmai, Natālijas Draudziņas vidusskola (NDV) pāries uz mācībām attālināti, jo 29 skolas pedogogiem (ieskaitot skolēnus – vairāk nekā 60 cilvēkiem) apstiprinātas pozitīvas Covid-19 analīzes. Kā tad tā? 

Kā jau rakstīju – “Impro ceļojumi” savā oficiālajā twitter kontā atbildēja veselības ministrei Viņķelei, paužot savu nostāju pret noteiktajiem ierobežojumiem: “Maska (uzpurnis) nogalina cilvēku pašcieņu un neko nepasargā, tā ir tikai Jūsu PR akcija, kam nav nekāda sakara ar rūpēm par cilvēku veselību, tieši otrādi.” 

Dienu iepriekš uzņēmuma sociālo tīklu kontos tika publicētas dažādas bilžu galerijas no uzņēmuma organizētas Skolotāju dienas ekskursijas Kurzemē,

kur skolotāji draudzīgi pozē, neievērojot nedz distanci, nedz arī jebkādu citu piesardzību.

“Skolotāju diena Kurzemē, jeb pasākums, kas skolotājiem izmaksāja 1 EUR”, “Tikšanās ar suitu sievām”, “Brokastu baudas mirklis ar kafiju un siltām bulciņām”, “Spēlmaņkroga pusdienās galdā tiek celta bukstiņputra, skābputra, rūgušpiens, ķiļķenu zupa, sklandrauši...” Ekskursija pa dažādām Kurzemes pilsētām, tostarp arī Kuldīgu, kur iepriekš tika atklāta īpaši plaša Covid-19 izplatība.  

Protams, pandēmija tūrisma nozarei veikusi brangu spērienu pa kājstarpi. Protams, Latvijas skolotāji nav pati pelnošākā un turīgākā sabiedrības daļa un ir jauki, ka viņiem tiek organizētas ekskursijas, kuras iespējams atļauties, un, protams, ekskursijas dienā vēl nebija spēkā prasība sabiedriskajā transportā obligāti valkāt sejas maskas. Bet –

vai tas dod tiesības atslēgt veselo saprātu?

Un vai mēs vēlamies, lai mūsu bērnu skolotāji dodas ekskursijā ar uzņēmumu, kura vadība uzskata, ka “maska (uzpurnis) nogalina cilvēku pašcieņu un neko nepasargā”? 

Ekskursijas bilžu galerijās kāda interneta lietotāja bērns no NDV jau atpazina jaunāko klašu skolotājus (taisnības labad jāpiebilst, ka, protams, nevaram simtprocentīgi paļauties uz viena bērna bilžu analīzi), savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs piektdien preses konferencē, neminot izglītības iestādes nosaukumu, pastāstīja, ka kādā izglītības iestādē skolotāji bija piedalījušies ekskursijā, kurā pārvietojušies ar autobusu, – ekskursijas laikā un pēc tam no 42 paraugiem vismaz 20 bija pozitīvi. 

Lai izdarītu secinājumus, nav jābūt Nostradamam. “Impro ceļojumu” mājas lapā pie ekskursijas apraksta bija norādīts, ka īpašā 1€ cena pieejama “uzrādot izziņu no skolas un ne vairāk kā 5 pieteikumus no vienas skolas skolotājiem”, tā kā varam vien minēt, cik daudzām skolām Covid-19 uzliesmojumus varētu būt sagādājusi Kurzemes kovidskursija. NDV gadījumā, neatkarīgi no tā, vai kāds no viņiem tiešām bijis Kuldīgā vai arī pie vainas bijusi skolotāju kolektīvā ekskursija uz Priekuļu novada Maizes muzeju 2. oktobrī, saslimuši ir jau vismaz 29 skolotāji.

Vēl nav precīzi zināms, cik daudz saslimušo pateicoties tam šobrīd ir starp skolēniem un līdz ar to arī viņu vecākiem. Un cik vecāku darba kolēģiem un pēc tam arī viņu ģimenēm. Bet maskas jau neko nepasargā un tām nav nekāda sakara ar rūpēm par cilvēku veselību, tieši otrādi...

Pārfrāzējot Nīla Ārmstronga leģendāros vārdus: “Tas ir mazs solis cilvēkam, bet milzīgs lēciens pandēmijai”. Ja vēl kāds uzskata, ka Covid-19 ir izdomājums un starptautiska sazvērestība, un vairāku stundu pavadīšana kopā šaurā, noslēgtā telpā nevar nodarīt neko sliktu, “Impro ceļojumi” tuvākajā laikā piedāvā arī citas ekskursijas ar autobusu. Piemēram, skolēnu brīvdienās var doties uz Tartu vai arī apskatīt Lietuvu. Protams, pēc tam 10 dienas būs jāpavada obligātā pašizolācijā, toties autobusā gan jau varēs nelietot tizlos uzpurņus.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu