Asociācijai bažas par nepietiekamiem masku krājumiem valstī (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maskas
Sejas maskas Foto: Unsplash

Lai gan no trešdienas, 14.oktobra, sejas masku lietošana būs obligāta visiem tirdzniecības vietu apmeklētājiem, valdība nav sagatavojusi masku krājumus un nav aicinājusi to darīt arī nozari, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs.

Viņā norādīja, ka trešdiena "lielai daļai iedzīvotāju sāksies satraukuma, jaunu baiļu un, iespējams, panikas gaisotnē," jo Latvijas valdība saistībā ar straujo Covid-19 izplatības pieaugumu noteica ierobežojumu tirdzniecībā, paredzot, ka sejas maskas būs jālieto visiem pircējiem un apmeklētājiem arī veikalos (tai skaitā aptiekās, pasta, finanšu, preses, un citās pārdošanas vietās).

"Šāds lēmums ir straujš, neļaujot ne aprast ar jauniem ierobežojumiem, ne sagatavoties tiem," pauda Danusēvičs.

Viņš skaidroja, ka tirgotājam nav pienākuma uzraudzīt masku lietošanu, tomēr ir tiesības neapkalpot pircēju bez maskas.

"Diemžēl valdība nav sagatavojusi masku krājumus un nav aicinājusi to darīt nozarei, tāpēc esam pārliecināti par iedzīvotāju satraukumu rīt. Ne katru dienu pieprasījums pēc konkrētas preces, šajā gadījumā - maskas, Latvijā sasniegs dienā nepilnu miljonu," pauda Danusēvičs, piebilstot, ka nozare aicina iedzīvotājus un tiesībaizsardzības institūcijas būt saprotošām, bet Veselības ministriju - atsākt komunikāciju ar nozari un nodrošināt ar pietiekamiem masku krājumiem par pieņemamu cenu.

Viņš arī norādīja, ka vienlaikus beidzot jāatrisina jautājums par individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksu kompensāciju.

LETA jau ziņoja, ka, turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, valdība otrdien lēma noteikt lielākus pulcēšanās ierobežojumus, uzdot valkāt sejas maskas tirdzniecības vietās, stacijās un citviet, kā arī aizliegt uz laiku iekštelpās rīkot kolektīvos sporta treniņus. Prasība attiecībā uz sejas maskām stāsies spēkā 14.oktobrī, bet citi papildu ierobežojumi - no 17.oktobra.

Kā skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele (AP), mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī tirdzniecības vietās - veikalos, tajā skaitā, lielveikalos, pastos, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās, kur notiek tirdzniecība. Tāpat to lietošana būs obligāta dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, kā arī kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja tajās nenotiek pasākums, kas organizēts fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī, piemēram, muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku, reliģisko darbības vietu apmeklētājiem, ja viņi turp ir devušies apskatīt muzeja ekspozīciju, izstādi, piedalīties dievkalpojumā vai citu analoģisku iemeslu dēļ. Tomēr, ja šajās vietās, piemēram, bibliotēkā vai reliģiskās darbības vietā tiek rīkots pasākums, kurā personas atrodas fiksētās personalizētās sēdvietās, personām mutes un deguna aizsegi nebūs jālieto.

Jau ziņots, ka Latvijā jau trīs nedēļas tiek novērots straujš saslimstības ar Covid-19 pieaugums. Aktuālie Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka saslimstības rādītājs Latvijā sasniedzis 55,63 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr vēl pirms nedēļas - 6.oktobrī - saslimstības rādītājs bija 31,25 gadījumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu