Pirmā pastāvīgā NATO spēku struktūra Latvijā atzīmē piecgadi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Armīns Janiks

Šodien NATO spēku integrācijas vienība Latvijā (NSIV) atzīmē piekto gadu kopš tās izveides, informēja vienības preses pārstāvis Rūdolfs Balodis.

NSIV Latvijā galvenais uzdevums ir nepieciešamības gadījumā veicināt ātru un koordinētu alianses paaugstinātās gatavības spēku uzņemšanu un izvēršanu reģionā, kā arī sniegt atbalstu kolektīvās aizsardzības plānošanā un mācību koordinēšanā.

"Karavīra ikdiena ir gatavoties sliktākajam scenārijam, lai jebkuros apstākļos aizstāvētu savu valsti. Mūsu vienības ikdiena paiet, plānojot un gatavojot procedūras, kuras var tikt iedarbinātas konkrētajā brīdī, ja tāds pienāk," intervijā Aizsardzības ministrijas izveidotajam portālam "sargs.lv" atzīst komandieris Jānis Gailis.

Pērn maijā NSIV Latvijā tika atkārtoti sertificēta, tā apliecinot spējas pildīt savu pamatuzdevumu - nodrošināt ātru sabiedroto spēku uzņemšanu Latvijā.

Lēmums par NSIV Latvijā izveidi pieņemts NATO Velsas samitā 2014.gadā, reaģējot uz pārmaiņām drošības situācijā pēc Krievijas agresijas Ukrainā. Aptuveni pēc gada NSIV Latvijā ieguva starptautiskā militārā štāba statusu un kļuva par pirmo pastāvīgo NATO spēku struktūrvienību valstī.

NSIV Latvijā veido 40 cilvēku liels personāls. Pusi vienības personāla nodrošina Latvija kā uzņemošā valsts, bet pārējos 20 amatus nodrošina 11 citas NATO dalībvalstis.

NATO spēku integrācijas vienības izvietotas arī Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Ungārijā, Slovākijā, Rumānijā un Bulgārijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu