Tiesa atstāj spēkā brīvības atņemšanas sodu par prettiesiska labuma pieņemšanu apsūdzētajai Paščenkovai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesneša ķēde. Ilustratīvs foto.
Tiesneša ķēde. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Čīka/LETA

Apelācijas instances tiesa nolēmusi atstāt spēkā par prettiesiska labuma pieņemšanu bijušai Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes Protokola nodaļas vadītājai Ļenai Paščenkovai piespriesto cietumsodu un naudas sodu.

Paščenkovai apcietinājumā būs jāpavada vienu gadu un sešus mēnešus, bet naudas sodā jāsamaksā 2580 eiro.

Vienlaikus tiesa vairs neprasa no viņas valsts labā piedzīt noziedzīgi iegūto mantu 1949 eiro apmērā.

Augstākās tiesas (AT) Senāts daļā par piemēroto sodu nodeva krimināllietu atkārtotai skatīšanai, norādot, ka apelācijas instances tiesa nav vērtējusi, vai nav pārkāptas apsūdzētās tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā.

Tomēr, izskatot lietu atkārtoti, tiesa secinājusi, ka viss noticis saprātīgos termiņos.

Desmit dienu laikā spriedumu iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT.

Kā vēstīts, iepriekš ar Rīgas apgabaltiesas 2019.gada 28.marta spriedumu Paščenkovai tika piespriests pusotru gadu ilgs brīvības atņemšanas sods. Tāpat viņai tika piemērots 2580 eiro naudas sods, kā arī valsts labā tika nolemts piedzīt noziedzīgi iegūto mantu 1949 eiro apmērā.

Tomēr, kā minēts, AT Senāts daļā par piemēroto sodu nodeva krimināllietu atkārtotai skatīšanai.

Paščenkovas lieta ir izdalīta no kriminālprocesa, kurā apsūdzēta bijusī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa.

Stabiņu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par ilgstošu kukuļņemšanu apmaiņā pret pašvaldības dzīvokļu rindas ietekmēšanu aizturēja 2012.gada rudenī. Toreiz tika aizturēta arī Paščenkova.

Ģenerālprokuratūra Stabiņai inkriminē kukuļu saņemšanu par kopējo summu 6018 eiro.

Ņemot vērā, ka Stabiņa 2013.gada vasarā bija izsludināta starptautiskajā meklēšanā, kriminālprocess tika sadalīts un pret divām personām piemēroti prokurora priekšraksti par sodu, ar deviņām personām slēgtas vienošanās par sodu, bet pret vienu juridisko personu piemēroti piespiedu ietekmēšanas līdzekļi. Vēl pret vienu personu lieta nosūtīta tiesai vispārējā kārtībā, kura tiek skatīta Rīgas apgabaltiesā apelācijas kārtībā.

Valsts policija Stabiņu meklēja piecus gadus, līdz beidzot pagājušā gada novembrī viņu aizturēja Ēģiptes varasiestādes un izraidīja uz Latviju, kur Stabiņu apcietināja.

Apcietinājumā Stabiņa pavadīja tikai trīs mēnešus, jo beidzās tiesību ierobežošanas termiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu