Valdība un Rīgas domes vadība apņemas atjaunot galvaspilsētu kā ekonomikas dzinējspēku (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdība un Rīgas domes vadība ir gatavas atjaunot galvaspilsētu kā ekonomikas dzinējspēku, trešdien pēc tikšanās ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi (APP) pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers pauda gandarījumu, ka beidzot ir pienākusi situācija, kad valdība un Rīgas vadība redz iespējas sadarboties, sevišķi laikā, kad jaunā Rīgas vadība pārņem "nesakārtotu sistēmu". Kariņš apliecinājis Staķim, ka viņš ir gatavs sadarboties ar Rīgas domi, lai "celtu Rīgu".

"Rīga ir ekonomikas dzinulis. Gadiem ilgi šis dzinējs bija atstāts novārtā, tas ir ierūsējis. Bet jaunā Rīgas vadība strādās, lai atjaunotu un atsvaidzinātu šo ekonomikas dzinēju. Attīstot Latviju, mēs nevaram ignorēt Rīgu," uzsvēra Ministru prezidents.

Savukārt Staķis tikšanos ar valdības vadītāju nodēvēja par vēsturisku dienu, kurā tiek "restartēta" valdības un Rīgas domes sadarbība.

"Mums ir liela apņemšanās izmantot šī laikmeta piedāvātās iespējas. Rīgas domei būs nepieciešams atbalsts, lai šīs iespējas varētu ātri izmantot, tostarp īstenojot Pierīgas aglomerācijas projektu, infrastruktūras projektus un izmešu samazināšanas projektus," pauda Staķis.

Rīgas mērs arī norādīja, viņš ar sapratni attiecas pret valdības lēmumu 2020.gada valsts budžetā mainīt proporciju, kādā valsts un pašvaldību budžetos tiek ieskaitīts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), kā rezultātā no nākamā gada būtiski saruks pašvaldību ieņēmumi.

Vienlaikus Staķis uzsvēra, ka ar IIN pārdali paredzēts celt mediķu algas, savukārt liela daļa mediķu strādā tieši Rīgā, tādējādi, pēc galvaspilsētas mēra domām, daļa iztrūkstošo līdzekļu tomēr nonāks Rīgā.

Tiešraides ierakstu iespējams vērot portālā TVNET. 

Kariņš tikās arī ar domes priekšsēdētāja vietniekiem Vilni Ķirsi (JV), Edvardu Smiltēnu (NA/LRA) un Lindu Ozolu (JKP).

Staķis rosina noteikt prioritātes Covid-19 testu veikšanai un gatavs ar viesnīcām pārrunāt nodokļu atlaižu iespējas

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (APP) Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos rosina noteikt prioritātes Covid-19 testu veikšanai un ir gatavs ar viesnīcām pārrunāt nodokļu atlaižu iespējas, trešdien preses konferencē pavēstīja Staķis.

Saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, Staķis uzsvēra, ka Rīgas dome ir ieinteresēta palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri nevar iegādāties sejas maskas, kuru valkāšana kopš trešdienas ir obligātā ne tikai sabiedriskajā transportā, bet arī citviet.

Rīgas mērs atzina, ka šis jautājums tiks risināts kopā ar valdību, jo valsts veiks centralizētu masku iepirkumu, savukārt Rīgas dome maskas nogādās rīdziniekiem.

Tāpat Staķis norādīja, ka Rīgas domes galvenā prioritāte Covid-19 apstākļos ir tā, lai mācības skolās notiktu klātienē. Tāpēc Staķis rosina noteikt prioritātes Covid-19 testu veikšanai, pirmkārt, testējot pedagogus, sociālos darbiniekus un policistus. Rīgas mērs pieļāva iespēju izmantot cita veida testēšanu, ko cilvēks varēt veikt pats, kas būtu ātrāk un lētāk.

Staķis arī stāstīja, ka Rīgā strādājošo uzņēmumu pārstāvji līdz šim nav vērsušies Rīgas domē pēc palīdzības par pēdējās divās nedēļās valdībā pieņemtajiem lēmumiem pastiprināt epidemioloģiskās drošības pasākumus, tādējādi ietekmējot arī uzņēmējdarbību.

Tajā pašā laikā Rīgas mērs informēja, ka tuvākajā laikā viņam ir plānota tikšanās ar viesnīcu nozares pārstāvjiem, kuri pauduši vēlmi krīzes apstākļos atlikt nekustamā īpašuma nodokļa samaksu.

Kariņš: SPKC ir jāsadarbojas ar pašvaldībām Covid-19 izplatības ierobežošanā

Slimību kontroles un profilakses centram (SPKC) ir jāsadarbojas ar pašvaldībām Covid-19 izplatības ierobežošanā, trešdien mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

TVNET  jau vēstīja, ka Kurzemes pašvaldības vērsīsies valdībā, lūdzot tās nodrošināt ar informāciju par saslimšanu ar Covid-19.

Talsu novada domes priekšsēdētāja Sandra Pētersone (VL-TB/LNNK)  sacīja, ka otrdien notikusi starpnovadu civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā Talsu, Dundagas, Rojas un Mērsraga pašvaldību vadītāji atzinuši, ka valsts institūcijas viņus neinformē par infekcijas slimības izplatību pašvaldībā, kā rezultātā nav iespējams operatīvi pieņemt lēmumus.

Premjers stāstīja, ka šis jautājums nav ticis pārspriests nedz Krīzes vadības padomes sēdē, nedz arī valdībā, tomēr valdības vadītājs piebilda, ka SPKC ir savs protokols, kā tas sadarbojas ar pašvaldībām Covid-19 apstākļos.

"SPKC ir jāsadarbojas ar pašvaldībām, lai varētu darīt maksimāli visu vīrusa izplatīšanās ierobežošanā," uzsvēra Kariņš.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu