Ruks: Man nebūs problēmu pieņemt nepopulārus lēmumus (13)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks piedalās preses brīfingā par sestdienas naktī notikušo advokāta Pāvela Rebenoka slepkavību.
Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks piedalās preses brīfingā par sestdienas naktī notikušo advokāta Pāvela Rebenoka slepkavību. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts policijas (VP) funkciju pārskatīšana, ceļš uz policijas pārvaldes centralizāciju un gatavība pieņemt nepopulārus lēmumus. Šīs ir tikai dažas lietas, kas raksturo jaunā VP šefa Armanda Ruka plānus augstajā amatā. 

Vienā no iepriekšējām intervijām stāstījāt par jūsu prioritātēm Valsts policijas (VP) priekšnieka amatā. Viena no tām ir policijas cilvēkresursu stiprināšana. Kā tieši jūs to plānojat darīt? 

[Vispirms] ir jātiek skaidrībā ar cilvēkresursu izlietojumu šobrīd. Diezgan katastrofāli trūkst cilvēku tieši Kārtības policijā. Kas attiecas tieši uz Rīgas reģionu, tad Kārtības policijā ir vairākas struktūrvienības, kur kadru trūkums ir ļoti liels un būtiski ietekmē kopējos procesus un uzdevumu izpildi. Kā piemēru varu minēt Ceļu policiju. Ielās [cilvēkiem] varbūt gribētos vairāk policijas klātbūtnes.

Tāpēc viens no uzdevumiem ir pārvērtēt policijas funkcijas: vai tās visas mums būtu jāpilda.

Piemēram, ir Speciālo objektu apsardzes pārvalde. Ir noteikti Ministru kabineta noteikumi, kādi objekti ir jāapsargā. To nosaka arī iekšējie noteikumi un vienošanās ar citām institūcijām. Es negribētu konkrēti izteikties, kur mēs gribētu no šīs funkcijas atteikties, bet, piemēram, Zviedrijā vēstniecības apsargā privātie uzņēmumi, tātad apsardzes kompānijas. Kāpēc policijai būtu jāapmāca policists, kurš iegūst izglītību vairākus gadus, lai viņš pēc tam salīdzinoši monotoni vienā vietā pildītu šo specifisko apsardzes funkciju un netiktu izmantots pēc būtības, kur viņa ieguldījums varētu būt lielāks? Šeit, protams, ir jāsēžas ar kolēģiem un sadarbības partneriem pie sarunu galda un jāvērtē, kuras funkcijas mēs varētu novirzīt citiem. Sabiedrība tādējādi iegūs papildu darba vietas, savukārt policija, kas ir mācījusies patrulēt, ceļu satiksmi regulēt, nodrošināt šo redzamo klātbūtni, tad viņu varēs izmantot vairāk šajos virzienos.  

Kādas vēl funkcijas varētu tikt pārskatītas?   

Dublējas Kriminālpolicijas struktūrvienību veicamie uzdevumi. Attiecīgi ir jāpārskata šo reģionālo pārvalžu kriminālpolicijas pārvaldes un kriminālpolicijas biroju veicamie uzdevumi sasaistē ar galvenās kriminālpolicijas pārvaldes struktūrvienību veicamajiem uzdevumiem. Principā es plānoju iet uz centralizāciju. Gan kārtības, gan kriminālpolicijas jomā.

Kādus nepopulārus lēmumus esat gatavs pieņemt? 

Par nepopulārajiem lēmumiem ļoti detalizēti es šobrīd negribētu izteikties. Man ir jāapsēžas ar VP vadību, jādzird viņu viedoklis par daudzām lietām un jautājumiem, ko esmu sagatavojis. Varbūt ir kaut kas tāds, ko es līdz galam neizprotu. Varbūt ir argumenti, kas man pamatos to, ka varbūt es domāju nepareizi. VP ir liela iestāde, kur nedrīkst steigties ar nepārdomātiem lēmumiem. Ir jāiepazīstas ar saimniecību, jāsaprot, kur mēs esam, kur ir pieļautas kļūdas, un jādomā par risinājumu.

Es nevaru uzreiz pirmajā dienā tagad kādu atlaist, rotēt vai kādu struktūrvienību likvidēt.

Es izvērtēšu kārtību, man ir sapratne par to, kā būtu jābūt. Un, apspriežoties ar kolēģiem, to lēmumu mēs arī pieņemsim. Ja tas būs nepopulārs lēmums, man nebūs absolūti nekādu problēmu to pieņemt, ja tas ir argumentēts un loģisks.  

Tad sanāk, ka nepopulārie lēmumi varētu attiekties uz noteiktiem amatiem, struktūrvienību likvidēšanu utt.? 

Jā. Es teiktu, ka runa vairāk ir par struktūrvienību apvienošanu. Salīdzinājumam pateikšu tādu vienkāršu tautas gudrību.

Plaukstai ir pieci pirksti, katrs pirksts pats par sevi ir vājš, bet, saliekot šos pirkstus kopā, veidojas dūre, kura ir spēcīga. Tas princips ir jāievēro arī šeit,

lai būtu spēcīgākas struktūrvienības, lai nedublētos uzdevumi, lai notiktu laba iekšējā komunikācija un informācijas apmaiņa. Tas arī veicinās mūsu pakalpojumu nodrošināšanu gan Kārtības policijas jautājumos, gan Kriminālpolicijas jautājumos.

Ko jūs plānojat darīt, lai veicinātu pasūtījuma slepkavību raitāku atklāšanu?   

Redziet, katra no šāda tipa slepkavībām tomēr ir jāvērtē individuāli. Ja runa ir par pasūtījuma slepkavību, tad ir jāsaprot, ka tās tiek īpaši sagatavotas, noziedznieki plāno, izpēta, gatavo augsni, lai varētu labvēlīgi noslēpt pēdas. Tas ir tāds jautājums, kas nav viennozīmīgi atrisināms ar kādu viena veida klišejisku darbību. Ir ļoti daudz izmeklēšanas virzienu, kas var šādas slepkavības izmeklēt. Protams, ir kopējie izmeklēšanas taktiskie risinājumi, kā ir jāstrādā šādās reizēs. Es diemžēl nevaru detalizēti par to stāstīt un laikam arī nekad nevarēšu.   

Lai sabiedrībai nebūtu tāda ļoti maldīga priekšstata, ka kriminālpolicija nav spējīga  atklāt pasūtījuma slepkavības vai citus sevišķi smagus noziegumus, es gribu uzsvērt: pilnīgi noteikti [policija] ir spējīga.

Tas arī tiek darīts, un par tādiem gadījumiem periodiski tiek publicēta [informācija]. Es neteikšu šobrīd konkrēti, bet pēdējo divu nedēļu laikā ir sākts viens tāds kriminālprocess, kura ietvaros ir novērsta pasūtījuma slepkavība. Mans mērķis ir stiprināt kriminālpoliciju tieši šādā veidā, lai spēks tiktu koncentrēts attiecīgās struktūrvienībās, kas nodarbojas ar šādu noziegumu izmeklēšanu.

Kāda īpašība vai kompetence, ko jūs ieguvāt līdzšinējā dienestā, jums visvairāk noderēs jaunajā amatā? 

Iepriekšējos dienestos esmu diezgan ilgi vadījis dažāda lieluma kolektīvus. Tas, ko esmu ieguvis, ir prasme strādāt ar cilvēkiem, viņus motivēt un virzīt, lai darbs tiktu izdarīts pēc iespējas labāk.

Šovasar Ruks kļuva par Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku. Pirms tam viņš VP dienestā ieņēmis plašākai sabiedrībai neizpaužamu amatu. Patlaban viņš ir arī lektors Valsts policijas koledžā. Kopumā dienestā pavadīti vairāk nekā 24 gadi. 

Es uzskatu, ka priekšniekam tiešām ir jābūt tādam, kurš spēj motivēt cilvēkus un savā ziņā absorbēt negācijas, lai darbiniekam nav jādomā par tādām lietām, lai viņš varētu koncentrēties uz tiešo uzdevumu izpildi.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu