Lietuva plāno sūtīt uz mācību misiju Irākā vairāk karavīru

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lietuva gatavojas palielināt NATO apmācību operācijā Irākā iesaistāmo karavīru skaitu, ziņu aģentūrai BNS apliecinājis prezidenta Gitana Nausēdas birojs un Aizsardzības ministrija.

Prezidents iesniedzis Seimam lēmuma projektu, kurā ierosināts mainīt mandātu karavīru dalībai militārajās operācijās. Pašlaik militārajā apmācību operācijā Irākā atļauts piedalīties līdz 11 karavīriem un aizsardzības sistēmas civilajiem darbiniekiem, bet Nausēda ierosinājis viņu skaitu palielināt līdz 50.

Prezidenta padomnieks Darjus Kuliešus aģentūrai pastāstījis, ka mandātu iecerēts mainīt, atsaucoties uz šīs misijas vadību pārņēmušās Dānijas lūgumu. Lēmuma projekts balstīts uz Valsts aizsardzības padomes lēmumiem un ārlietu un aizsardzības ministru ieteikumiem.

"Solidāra Lietuvas karavīru dalība NATO militārajās misijās un operācijās uzskatāma par nozīmīgu ieguldījumu alianses dalībvalstu, tai skaitā Lietuvas, kā arī visa reģiona drošības garantēšanā," viņš piebildis.

Pēc Kuliešus teiktā, projekts tiek iesniegts, ņemot vērā Valsts aizsardzības padomes lēmumus un ārlietu un aizsardzības ministru ieteikumus. Seimam to tuvākajā laikā iesniegs aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

Kā norādījusi ministra padomniece Vita Ramanauskaite, samazinoties ASV vadītās koalīcijas misijas "Inherent Resolve" veiktajiem kaujas uzdevumiem, pieaug vajadzība pēc apmācībām un stratēģiskajām konsultācijām, palīdzot Irākas valdībai izveidot patstāvīgus drošības spēkus.

Pēc viņas teiktā, Dānija, kas no oktobra uz diviem gadiem pārņem NATO apmācību operācijas vadību, jau iepriekš vērsusies pie trim Baltijas valstīm, lūdzot tās palielināt savu ieguldījumu operācijā, un Lietuva izvērtējusi savas iespējas.

Vienlaikus Ramanauskaite uzsvērusi, ka Lietuvas karavīri Irākā nepiedalīsies kaujas darbībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu