Ballētāji pret sportistiem: VM skaidro ierobežojumu atšķirības (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Freepik

Iemesls, kādēļ Covid-19 izplatības ierobežošanai ir aizliegtas grupu nodarbības sportā, bet atļauts ierobežotā skaitā pulcēties bārā, ir veselības aizsardzības un ekonomikas interešu sabalansēšana, trešdien žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Uz jautājumu, "kāpēc 30 alkohola mīļi var sēdēt vienā telpā, bet 30 jaunie sportisti trenēties un aizvadīt sacensības nedrīkst?" Līviņa atzina: "Tā ir izšķiršanās - absolūti visu aizliedzam vai ļaujam attīstīties ekonomikai, saglabājam darbavietas un ļaujam cilvēkiem pelnīt."

Viņa norādīja, ka valdība izvairījusies no bāru un izklaides vietu slēgšanas, jo jāņem vērā, ka "tur ir apakšā cilvēki un bizness".  Līviņa uzsvēra - svarīgi, lai pulcēšanās notiek droši, tāpēc publiskos pasākumos ir noteiktas personalizētas, fiksētas sēdvietas un aizliegta kustēšanās, dejošana.

"Kas attiecas uz sportošanu, jāsaprot, ka komandu sportā cilvēku kontakts ir neizbēgams.

Sports nav aizliegts - tas var notikt ārā, sportošanas iespējas ir. Cilvēks var sportot individuāli," viņa uzsvēra. 

"Tā ir veselības lietu sabalansēšana ar ekonomiku," rezumēja VM pārstāve. 

Uz jautājumu, vai aizliegums attiecas arī uz mierīgas meditācijas nodarbībām 30 cilvēku grupā, Līviņa uzsvēra, ka noteikumu mērķis ir saglabāt "sociālos burbuļus" un panākt, ka tie nepārklājas. "Šajās nedēļās labāk meditēt mājās, īpaši, ja meditētāju vidū ir riska grupas cilvēki. Tāpēc uz trim nedēļām aicinātu meditāciju veikt individuāli savās mājās, ja tas ir nepieciešams." 

Jau ziņots, ka plašu rezonansi sociālajos tīklos raisījis populāra fitnesa trenera un veselīga uztura speciālista Kristapa Vildes viedoklis par šiem ierobežojumiem: "Buhāt ir atļauts, bet rūpēties par savu veselību ir aizliegts?! 30 cilvēki var nodzert kārtējo reizi savus mūļus, bet 30 cilvēki, ievērojot visu, nedrīkst uzlabot savu veselību. Te vispār ir kāds sakars šim visam, vai kārtējais bizness valdībai? Tjipa,

sporta klubi un treneri nemaksā gana lielus nodokļus, tādēļ tos var klapēt ciet? Jūs to nopietni?" - sašutumu pauda Vilde.

Viņš norāda, ka šādam lēmumam būs negatīva ietekme uz cilvēku veselību: "Tagad atkal sēdēs mājās, sāksies ledusskapja virināšana, jo tiešām, lielākā daļa iet tikai un vienīgi uz grupu nodarbībām nevis paši par sevi. Privātos ne visi spēj atļauties. Un par veselību ir jārūpējas. A, kas te notiek?

Dzeriet, dzeriet alkašu tauta, dzeriet. Bet dejot, nē, sportam, nē, veselībai, nē, sporta pasākumiem, nē,

viss, kas ir labs iet viens liels, trekns NĒ! Ļoti kretinē šis infantilisms, kas nāk no varas iestādēm. Tā vietā, lai veicinātu tautas veselības uzlabošanu, tiek darīts viss pretējais. Cik aklam un stulbam ir jābūt, lai kāds šim visam vispār piekristu?"

Viņš uzskata: "Grupu nodarbībām ir jābūt, dejot ir jāatļauj, kustēties ir jāatļauj, dzīvot veselīgi ir jāatļauj."

Vildes ieraksts izpelnījies plašu ažiotāžu, un ar to vietnē "Facebook" dalījušies teju 3000 cilvēku.

Kā zināms, no 17. oktobra uz mēnesi tiks aizliegtas kolektīvas sporta nodarbības jeb treniņi iekštelpās.

Grozījumi paredz, ka kolektīvi amatieru sporta pasākumi varēs notikt tikai ārā, neizmantojot ģērbtuves, bet iekštelpās notiks tikai individuālas sporta nodarbības.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu