VM: Tā ir uzņēmēja izšķiršanās apkalpot klientu bez sejas maskas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Mutes un deguna aizsegu lietošanas prasības ievērošana ir daļa no uzņēmēja un klienta savstarpējām attiecībām, līdz ar to, saskaroties ar klientu, kurš nevalkā mutes un deguna aizsegu, tā ir uzņēmēja izšķiršanās apkalpot šo klientu, trešdienas preses konferencē norādīja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

"Mēs neesam vienīgā valsts, kas pieprasa šo aizsegu, citviet, ja cilvēkam nav mutes vai deguna aizsega, viņš netiek ielaists," piebilda ministrijas pārstāve. Viņa tostarp skaidroja, ka, "protams, ka pie katras iestādes mēs nenoliksim policistu, bet te ir solidāra atbildība no katra sabiedrības locekļa un uzņēmēja".

Vadoties pēc epidemiologu paustā, līdz šim pamatprincipi Covid-19 ierobežošanai - distancēšanās, dezinfekcija un pašizolēšanās pie simptomu parādīšanās - tika neievēroti pietiekami apzinīgi. Līdz ar to pašreiz noteiktie papildu drošības pasākumi ir orientēti uz dažādu sociālo burbuļu savstarpēju nodalīšanu. "Ja tā ir viena klase, tad mēs darām visu, lai klases nekrustotos savā starpā," skaidroja Līviņa, piebilstot, ka būtiski ir arī, lai tiktu ierobežotas arī pēcdarba aktivitātes.

Vaicāta par to, kā sabiedrisko transportu kontrolieri noteiks, vai pasažierim ir attiecīgās veselības problēmas, kas pieļautu masku nevalkāšanu, Līviņa skaidroja, ka kontrolierim būtu jābūt spējīgam šos traucējumus patiesi redzēt, lai tiktu pieļauts izņēmums. Vienlaikus ministrijas pārstāve atzīmēja, ka pastāv alternatīvi sejas aizsargmaskām.

Patlaban turpinoties saslimstības pieaugumam, ir svarīgi, lai aizsegi tiktu lietoti vietās, kur ir liels cilvēku skaits un nav iespējams ievērot distanci, uzsvēra Līviņa.

Līviņa arī atgādināja, ka mutes un deguna aizsegi ir jālieto veikalos, tajā skaitā, lielveikalos, pastos, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās, kur notiek tirdzniecība. Tāpat to lietošana ir obligāta dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, kā arī kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja tajās nenotiek pasākums, kas organizēts fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Mutes un deguna aizsegi jālieto arī, piemēram, muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku, reliģisko darbības vietu apmeklētājiem, ja viņi turp ir devušies apskatīt muzeja ekspozīciju, izstādi, piedalīties dievkalpojumā vai citu analoģisku iemeslu dēļ. Tomēr, ja šajās vietās, piemēram, bibliotēkā vai reliģiskās darbības vietā tiek rīkots pasākums, kurā personas atrodas fiksētās personalizētās sēdvietās, personām mutes un deguna aizsegi nebūs jālieto.

Mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī darbiniekiem, kas strādā minētajās vietās un no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru.

Tāpat kā līdz šim, šī prasība lietot sejas maskas neattieksies uz bērniem līdz 13 gadu vecumam.

Jauna prasība, kas tiks ieviesta no piektdienas ir pulcēšanās ierobežojumi attiecībā uz privātiem pasākumiem, nosakot maksimālo apmeklētāju skaitu līdz 30 cilvēkiem. Līdzīgi arī tiek samazināts publisko pasākumu pieļaujamo apmeklētāju skaits - iekštelpās ļaujot pulcēties līdz 500, bet ārtelpās - līdz 1000 cilvēkiem.

Vienlaikus jaunie ierobežojumi skars arī publiskās ēdināšanas un nakts izklaides vietas, kuru darbalaiks no piektdienas tiks ierobežots līdz plkst.24. "Tagad, izplatoties vīrusam, mums ir maksimāli jāierobežo nakts dzīve," skaidroja Līviņa, norādot, ka naktī ēdienu varēs nodrošināt tikai līdzņemšanai.

Jau ziņots, ka Latvijā jau vairākas nedēļas tiek novērots saslimstības ar Covid-19 pieaugums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu