Francija Covid-19 dēļ atkal izsludina ārkārtējo stāvokli; vairākās pilsētās ievieš komandantstundu (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki tukšā Luvras muzejā
Cilvēki tukšā Luvras muzejā Foto: AFP/SCANPIX

Lai apturētu Covid-19 izplatību, Francija atkal izsludinājusi ārkārtējo stāvokli, trešdien paziņojusi valdība.

Ārkārtējais stāvoklis, kas ļaus īstenot pasākumus, kuri būs "samērīgi ar veselības apdraudējumu", stāsies spēkā no sestdienas.

Lai kontrolētu koronavīrusa Covid-19 straujo izplatību, deviņās Francijas pilsētās no sestdienas tiks izsludināta komandantstunda. Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņojis, ka cilvēkiem Parīzē un vēl astoņās pilsētās būs aizliegts atrasties ārpus mājas no plkst.21 līdz 6 rītā.

Komandantstunda noteikta vismaz uz četrām nedēļām, taču iespējams, ka šis periods tiks pagarināts līdz pat sešām nedēļām.

Ikviens, kurš pārkāps komandantstundu, saņems 135 eiro sodu.

Makrons norādīja, ka otrais Covid-19 vilnis ir atšķirīgs, jo šoreiz slimība izplatījusies pa visiem valsts reģioniem. 

Ierobežojumu mērķis ir atturēt cilvēkus no viesošanās restorānos vai pie draugiem vakara un nakts laikā, un iedzīvotājiem būs vajadzīgs pamatots iemesls, lai komandantstundas laikā atrastos ārpus mājas, tomēr neatliekamos gadījumos pārvietošanās būs atļauta.

Tikmēr skolas paliks atvērtas un cilvēki dienas laikā joprojām varēs ceļot starp reģioniem.

"Mums ir jārīkojas. Mums jāaptur vīrusa izplatība," uzsvēra Makrons un piebilda, ka saprot, ka komandantstunda ir "grūta" lieta, ko prasīt no cilvēkiem. 

Tāpat Francijā noteikti vēl stingrāki pulcēšanās ierobežojumi - privātmājās  vienlaikus varēs atrasties ne vairāk kā seši cilvēki, un izņēmums būs vienīgi lielākas mājsaimniecības.

Uzņēmumi, kam jaunie ierobežojumi nodarīs zaudējumus, varēs pretendēt uz valsts atbalstu. Makrons uzsvēra, ka atkārtota valsts slēgšana pilnībā būtu "nesamērīga".

"Man ir vajadzīgs katrs no jums, mums vajag vienam otru, lai rastu risinājumus. Mēs tiksim šim pāri kopā," uzrunā iedzīvotājiem aicināja Francijas prezidents.

Trešdien Francijā apstiprināts 22 951 jauns Covid-19 inficēšanās gadījums, bet

hospitalizēto cilvēku skaits pirmo reizi kopš jūnija beigām pārsniedzis 9100.

Francija trešdien kļuva par devīto valsti pasaulē, kurā no Covid-19 miruši vairāk nekā 33 000 cilvēku.

Cīņā ar infekcijas otro vilni arī citās valstīs tiek pastiprināti ierobežojumi, piemēram, Nīderlandē tiek slēgti restorāni un kafejnīcas. Bāri un restorāni uz 15 dienām slēgti arī Spānijas ziemeļaustrumu reģionā Katalonijā, savukārt Čehijā, kur ir augstākais inficēšanās līmenis Eiropā pēdējo divu nedēļu laikā, slēgti ne tikai bāri, bet arī skolas. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu