Covid-19 saistīts arī ar pēkšņu dzirdes zudumu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Auss
Auss Foto: Unsplash

Kāds vīrietis Lielbritānijā piedzīvojis pēkšņu un paliekošu dzirdes zudumu vienā ausī pēc tam, kad bija smagi saslimis ar Covid-19. 

Vīrieša ārsti tagad brīdina citus, ka dzirdes zudums varētu būt viena no Covid-19 komplikācijām, jo šis nav vienīgais šāds gadījums.  

Agrīna dzirdes zuduma identificēšana ir svarīga, jo sākumā dzirdi var atgūt, ja vien izmantotas pareizās ārstēšanas metodes un steroīdi. Tiesa, šim britu pacientam tik ļoti nepaveicās un dzirdi viņam izdevās atgūt tikai daļēji. 

Pēkšņs dzirdes zudums, ko mēdz dēvēt arī par pēkšņo kurlumu, ir strauja un negaidīta dzirdes zaudēšana, kas notiek uzreiz vai dažu dienu laikā un parasti skar tikai vienu ausi. Šis stāvoklis nav neparasts; katru gadu visā pasaulē uz katriem 100 tūkstošiem pasaules iedzīvotāju dzirdi tādā veidā zaudē 160. Lielākajā daļā gadījumu ārsti nespēj identificēt pēkšņā dzirdes zuduma iemeslu, tomēr tas ir saistīts ar vīrusu infekcijām, gripu, herpēm un citomegalovīrusu. 

Jaunajā ziņojumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”, tā autori apraksta gadījumu, kad 45 gadus vecs vīrietis ar astmu pēkšņi piedzīvoja dzirdes zudumu vienā ausī pēc tam, kad bija sasirdzis ar Covid-19. 

Vīrietis slimnīcā tika nogādāts, kad piedzīvoja elpošanas grūtības. Viņš tika pievienots plaušu ventilatoram uz 30 dienām, kā arī saņēma pretvīrusu zāles remdesiviru. Par laimi, vīrietis sāka atveseļoties un beigu beigās tika izrakstīts no slimnīcas. Tomēr pēc nedēļas viņam sākās trokšņi kreisajā ausī, kas beidzās ar dzirdes zudumu. 

Pirms tam vīrietis nebija piedzīvojis nekādas problēmas ar dzirdi un pirms saslimšanas bija pilnīgi vesels. Pēc magnētiskās rezonanses pārbaudes procedūras ārstiem joprojām neizdevās atrast dzirdes zuduma iemeslu. Viņam nebija nedz iekaisuma, nedz kāda auss aizsprostojuma, kā arī viņš nebija inficējies ar gripu, artrītu vai HIV. Ārsti noslēgumā secināja, ka dzirdes zuduma iemesls ir Covid-19. 

Pacients tika ārstēts ar steroīdiem, kas ir standarta ārstēšanas metode dzirdes zuduma gadījumā. Lai arī dzirde kreisajā ausī uzlabojās, tomēr tā neatgriezās normālā līmenī. 

Pēc šā gadījuma ārsti pārskatīja zinātnisko literatūru un atklāja piecus gadījumus, kad Covid-19 ir saistīts ar dzirdes zudumu. Šis gadījums ir pirmais zināmais Lielbritānijā. 

Jāpiemin, ka zinātnieki ir atklājuši tikai asociāciju un pagaidām nevar pierādīt, ka SARS-CoV-2 vīruss, kas izraisa Covid-19 slimību, ir tieši saistīts ar dzirdes zudumu. Tomēr viņi saka, ka šūnām, kas atrodas vidusausī, ir ACE-2 receptori, kurus SARS-CoV-2 izmanto, lai iekļūtu šūnās. Turklāt infekcija var palielināt iekaisuma ķimikālijas organismā, kas ir saistītas ar dzirdes zudumu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu