Asociācija atbalsta Valsts policijas funkciju daļēju nodošanu privātajiem komersantiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Drošības nozares kompāniju asociācija (DNKA) atzinīgi novērtē jaunā Valsts policijas (VP) priekšnieka Armanda Ruka skatījumu par nepieciešamību izvērtēt atsevišķu VP funkciju un uzdevumu nodošanu privātajiem komersantiem, informēja asociācija.

Asociācija ilgstoši norādījusi uz to, ka ir valsts un pašvaldību objekti, kuru apsargāšanu var un vajadzētu nodot privātajiem komersantiem.

Pašlaik ir objekti, kā, piemēram, Rīgas starptautiskā lidosta, Rīgas brīvosta un vēstniecības, kuru drošību īsteno vai nu policija vai Iekšējais drošības dienests.

Asociācijā uzsver, ka pasaules pieredze liecina, ka privātais apsardzes komersants var nodrošināt līdzvērtīgu personāla profesionalitāti un nepieciešamo augsto drošības līmeni, pretī dodot elastību, efektīvāku līdzekļu izlietojumu, kā arī mūsdienu prasībām atbilstošu tehnisko nodrošinājumu.

"Jau tagad Latvijā ir apsardzes nozares uzņēmumi, kam ir industriālās drošības sertifikāts un kas apkalpo paaugstinātas drošības objektus, tādēļ neredzam riskus, ja līdzvērtīgas nozīmes valsts un pašvaldību objektu apsardzību nodrošinātu privātie apsardzes komersanti. Vairākiem no mūsu biedriem ir ilggadīga starptautiskā pieredze, gan apsargājot dzelzceļa infrastruktūru, gan nodrošinot drošības pasākumus lidostā," norāda DNKA valdes priekšsēdētājs Arnis Vērzemnieks.

Viņš stāstīja, ka līdzšinējā DNKA sadarbība ar VP bijusi ļoti laba un šajā gadā jau iesāktas sarunas par to, kā apsardzes nozares komersanti un VP darbinieki var sadarboties normatīvo aktu pārkāpumu atklāšanā.

Tāpat sāktas diskusijas par kopīgas platformas izveidi administratīvo pārkāpumu atklāšanai un novēršanai, bet nozares efektīvai uzraudzībai ar 2022.gada janvāri sāks darboties Apsardzes darbības reģistrs.

Asociācija jau drīzumā cer tikties ar jauno VP priekšnieku, lai pārrunātu aktualitātes un turpinātu strādāt pie apsardzes nozares sakārtošanas.

Kā vēstīts, Ruks vakar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atgādināja, ka VP sastāvā ir Galvenās kārtības policijas pārvaldes speciālo objektu apsardzes pārvalde, kura nodarbojas ar dažādu objektu apsardzi, piemēram, vēstniecību.

"Vai tiešām visi šie objekti jāapsargā Valsts policijai?", retoriski norādīja Ruks un atgādināja, ka Zviedrijā ir prakse, kad šādu objektu drošību īsteno privātas apsardzes kompānijas.

Ruks nenoliedza, ka ir objekti, kurus policijai būtu jāapsargā, taču šis jautājums ir jāpārskata, jo šādā veidā atbrīvosies policisti, kurus novirzīt citiem daudz svarīgākiem VP uzdevumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu