Bailes no pandēmijas, sociālie nemieri un vēlēšanu tuvošanās - jauna ASV ieroču buma dzinējspēki (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Šaujamieroču pārdošanas apjoms ASV šogad piedzīvo nebijušu uzplaukumu, kas galvenokārt skaidrojams ar iedzīvotāju bailēm no Covid-19 pandēmijas,  nemieriem saistībā ar policijas brutalitāti pret melnādainajiem iedzīvotājiem, kā arī bažām, ka novembrī paredzēto ASV prezidenta vēlēšanu rezultāti var izraisīt jaunu saspīlējumu un pat vardarbības vilni, vēsta aģentūra “Reuters”. 

44 gadus vecā trīs meitu vientuļā māte Andreja Garlenda  šā gada maijā iegādājās šauteni. Ieroci viņa iegādājusies drošības nolūkā. Tagad viņa savā dzīves vietā - Ņujorkas štata pilsētā Fiškillā - ir iestājusies ieroču klubā, kurā viņa mācās lietot ieročus. Ieroču kluba dalībnieku skaits pēdējā laikā ir būtiski palielinājies.

Gārlenda arī plāno iegādāties pistoli. Tāpat viņa arī veido munīcijas krājumus. Sieviete stāsta, ka munīcijas piedāvājums viņas dzīvesvietā tuvumā esošajās tirdzniecības vietās pēdējā laikā ir ļoti ierobežots - krājumi veikalos regulāri ir beigušies. 

Savu lēmumu iegādāties ieročus sieviete pamato ar pašreizējo situāciju valstī. 

“Ņemot vērā visu, kas mums apkārt notiek, tāda nepieciešamība [iegādāties ieročus] ir skaidra,” uzsver Gārlenda.

Foto: Reuters/ScanPix

Šaujamieroču pārdošanas bumus ASV iepriekšējās desmitgadēs galvenokārt veicināja bažas par iespējamu ieroču aprites noteikumu pastiprināšanu. Kā norāda eksperti, iepriekš tirdzniecības uzplaukumu bažu iespaidā veicināja tradicionāli lielākā ieroču pircēju grupa - baltādaini, konservatīvi noskaņoti vīrieši, kuriem jau pieder vismaz viens ierocis. 

Savukārt šogad tirgus izaugsmi galvenokārt veicina tieši pirmreizējie ieroču pircēji, tostarp sievietes, etnisko minoritāšu pārstāvji un liberālāk noskaņoti cilvēki, kuri iepriekš nekad nebija domājuši par ieroču iegādi.

To, ka ieroču pirmreizējo pircēju skaits ASV šogad piedzīvojis strauju kāpumu, apliecina gan nozares eksperti, gan arī ieroču ražotāji un tirgotāji. 

Ieroču ražošanas uzņēmuma “Smith & Wesson Brands Inc.” vadītājs Marks Pīters Smits septembrī, ar videozvana starpniecību uzrunājot uzņēmuma investorus, paziņoja, ka aptuveni 40% no ieroču pircējiem šogad bijuši cilvēki, kas ieročus iegādājas pirmo reizi. 

Iepriekšējos gados pirmreizējo pircēju īpatsvars bija aptuveni uz pusi mazāks. 

Savukārt ieroču un aprīkojuma tirdzniecības uzņēmuma “Sportsman’s Warehouse Holdings” vadītājs Džons Barkers septembri paziņoja, ka saskaņā ar uzņēmuma aplēsēm ieročus pirmo reizi šā gada pirmajos septiņos mēnešos iegādājušies aptuveni pieci miljoni ASV iedzīvotāju. 

Tikmēr ASV tirdzniecības gigants “Walmart”, kas pārdod arī ieročus un munīciju, apstiprina, ka šogad uzņēmuma veikalos vietām vērojams ieroču un munīcijas deficīts, kas galvenokārt skaidrojams ar milzīgo pieprasījumu. Uzņēmums jau strādā ar saviem piegādātājiem, lai iespējami drīz šo problēmu atrisinātu.

Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk ieroču - vairāk nāvju 

Nedz ASV varas iestādes, nedz ieroču ražotāji un tirgotāji nesniedz detalizētu informāciju par ieroču tirdzniecību vai pircēju demogrāfiju. 

Lai iegādātos ieroci, ASV iedzīvotājiem jāiziet Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) īstenotā cilvēka vēstures pārbaude, kuras laikā tiek noskaidrots, vai cilvēks nav bijis krimināli sodīts, kā arī tiek pārbaudīts, vai nav kādi citi šķēršļi, kas liedz cilvēkam iegādāties un glabāt ieroci. 

FIB dati liecina, ka pēc šo pārbaužu veikšanas atļauju iegādāties ieroci nesaņem vien 1% no visiem cilvēkiem, kas bijuši pakļauti pārbaudei. 

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos ASV tika veikti kopumā 28,8 miljoni šādu pārbaužu, kas ir par 41% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. 

Deviņos mēnešos veikto pārbaužu skaits arī pārsniedzis visa pagājušā gada apjomu  28,4 miljonu pārbaužu apmērā. Pagājušajā gadā tika veikts rekordliels pārbaužu skaits.

Tikmēr divu vadošo ASV ieroču ražošanas uzņēmumu - “Smith & Wesson” un “Sturm Ruger & Co” - akciju vērtība kopš šā gada sākuma ir palielinājusies par attiecīgi 131% un 59%. 

Ieroču ASV ir vairāk nekā cilvēku. Ieroču skaits ASV arī ir pārliecinoši lielākais pasaulē. 

Saskaņā ar šaujamieroču pētījuma “Small Arms Survey” rezultātiem, ASV 2017.gadā bija 393 miljoni šaujamieroču. 

Otrajā vietā šajā reitingā ierindojās Indija ar 71 miljonu ieroču, bet trešo vietu ieņēma Ķīna - ar gandrīz 50 miljoniem vienību. Šeit gan jāpiebilst, ka iedzīvotāju skaits gan Ķīnā, gan Indijā ir aptuveni četras reizes lielāks nekā ASV. 

Pētnieki uzsver, ka ieroču skaita pieaugums var vēl vairāk palielināt ar ieroču apriti saistīto nāves gadījumu skaitu valstī. 

Hārvarda Universitātes profesors Deivids Hemenvejs norāda, ka pastāv pārliecinoši pierādījumi tam, ka ieroča parādīšanās mājsaimniecībā būtiski palielina riskus, ka šis ierocis var tikt izmantots pašnāvībās, var novest pie dažādiem negadījumiem un var tikt lietots vardarbībā pret mājsaimniecības locekļiem. 

“Ir diezgan skaidrs, ka vairāk ieroču nozīmē vairāk nāvju,” norāda Hemenvejs. 

Foto: Reuters/ScanPix
Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu