ASV Senāta Tieslietu komiteja izjautās "Twitter" dibinātāju par Baidenam kritiska raksta bloķēšanu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Republikāņu kontrolētā ASV Senāta Tieslietu komiteja izsaukusi uz iztaujāšanu ASV uzņēmuma "Twitter" dibinātāju un vadītāju Džeku Dorsiju saistībā ar Džo Baidenam kritiska raksta bloķēšanu.

Republikāņu senators Teds Kruss pavēstīja, ka komiteja pieprasīs Dorsijam ierasties, lai atbildētu uz jautājumiem, jo "Twitter" "ļaunprātīgi izmanto savu korporatīvo varu, lai apklusinātu presi un noslēptu aizdomas par korupciju".

"Twitter" trešdien nobloķēja saites uz pretrunīgi vērtētu laikraksta "New York Post" rakstu, bažījoties, ka tas varētu būt saistīts ar dezinformācijas kampaņu pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Raksts balstīts uz e-pasta vēstulēm, kas esot iegūtas no Baidena dēla Hantera Baidena datora un it kā liecinot par Džo Baidena saistību ar sava dēla darījumiem Ukrainā.

Bijušais viceprezidents Džo Baidens, kurš ir Demokrātu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanām 3.novembrī, pēdējos divus gadus ticis kritizēts par to, ka, pārraudzīdams Baraka Obamas administrācijas Ukrainas politiku, esot palīdzējis savam dēlam un Ukrainas energokompānijai "Burisma", kuras valdē bija Hanters Baidens.

Baidens 2019.gada septembrī kategoriski paziņoja, ka nekad nav runājis ar savu dēlu par viņa darījumiem ārvalstīs.

"New York Post" raksta, ka Hanters Baidens 2019.gada aprīlī atstājis datoru kādā datortehnikas remonta darbnīcā Delavēras štatā. Vārdā nenosauktais darbnīcas īpašnieks pastāstījis laikrakstam, ka uzskatījis šo datoru par aizmirstu, nokopējis datora cieto disku un nodevis datoru federālajām iestādēm.

Darbnīcas īpašnieks nodevis cietā diska kopiju Trampa personīgajam advokātam Rūdijam Džuliāni, kurš to savukārt nodevis laikraksta rīcībā.

Lai gan Baidena vēlēšanu kampaņa nenoliedza šāda datora esamību vai tajā esošu e-pastu ticamību, Džuliāni jau iepriekš ticis vainots dezinformācijas izplatīšanā par Baideniem un Ukrainu.

"Twitter" ceturtdien paziņoja, ka vairs nebloķēs materiālus, kurus ieguvuši hakeri, ja vien tos tieši nav publicējuši hakeri.

Kompānija arī pavēstīja, ka turpmāk marķēs tvītus, lai sniegtu kontekstu, nevis bloķēs saites.

"Twitter" lēmums bloķēt saites uz "New York Post" rakstu, šķiet, ir daļa no plašākas kampaņas, kuras mērķis ir ierobežot dezinformācijas izplatīšanos savā platformā pirms vēlēšanām.

Arī sociālais medijs "Facebook" paziņojis, ka ierobežos šī raksta izplatīšanos, kamēr to izskata faktu pārbaudītāji.

ASV prezidents Donalds Tramps asi kritizēja "Twitter", apgalvojot, ka uzņēmums vēlas pasargāt demokrātu kandidātu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu