Džonsons: Lielbritānijai jābūt gatavai izstāties bez vienošanās, ja ES nemainīs savu nostāju

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons piektdien paziņojis, ka Londona ir gatava pārtraukt sarunas ar Eiropas Savienību (ES) par abu pušu turpmākajām attiecībām pēc "Brexit", ja vien Brisele nemainīs savu nostāju.

Džonsons apsūdzējis Briseli nespējā iesaistīties nopietnās sarunās un paziņojis, ka Lielbritānijai jābūt "gatavai" no janvāra attiecībās ar ES darboties saskaņā ar pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem, ja vien no bloka puses nebūs "fundamentāla pieejas maiņa".

ES dalībvalstu līderi, kas pulcējušies uz kārtējo samitu Briselē, ceturtdien atzinuši, ka pēcbreksita sarunās nav panākts "pietiekams progress", un izvirzījuši Londonai faktisku ultimātu, aicinot Lielbritāniju piekāpties svarīgākajos jautājumos, par kuriem joprojām pastāv domstarpības, jeb rēķināties ar strauju savstarpējo tirdzniecības saišu saraušanu.

"Esmu izlēmis, ka mums jābūt gataviem 1.janvārim ar līgumiem, kas vairāk līdzīgi Austrālijas līgumiem, kuri balstīti vienkāršajos globālās tirdzniecības principos," norādījis Džonsons.

"Ja vien nebūs fundamentālas pieejas maiņas, mums jāiet uz Austrālijas risinājumu, un mums tas jādara ar lielu pašpārliecību," uzsvēris Apvienotās Karalistes līderis.

"Kļūst skaidrs, ka ES nevēlas noslēgt Kanādas tipa līgumu, kādu mēs sākotnēji prasījām. Šķiet dīvaini, ka pēc 45 mūsu dalības gadiem viņi Kanādai var piedāvāt nosacījumus, kādus mums nevar piedāvāt," piebildis Džonsons.

ES dalībvalstu līderi ceturtdien aicināja Lielbritāniju intensificēt pēcbreksita sarunas un "spert nepieciešamos soļus, lai vienošanos padarītu iespējamu", uz ko Londona jau reaģējusi ar neslēptu sašutumu.

Neskatoties uz to, ka Lielbritānija kā galīgo termiņu vienošanās panākšanai par abu pušu turpmākajām attiecībām bija noteikusi ceturtdienu, dalībvalstu līderi samitā apstiprinātajā paziņojumā aicinājuši ES sarunu delegācijas vadītāju Mišelu Barnjē sarunas "tuvākajās nedēļās" turpināt.

Samita pārtraukumā Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels atzina, ka līdz šim sarunās nav panākts "pietiekams progress".

"Mēs aicinām Apvienoto Karalisti spert nepieciešamos soļus," piebilda Mišels.

Lai gan joprojām pastāv lielas domstarpības jautājumos par zvejniecību, vides un sociālajiem standartiem, kā arī par iespējamo konfliktu risināšanu, viņš paudis cerību, ka tuvākajās nedēļās iespējams vismaz panākt "izredzes uz vienošanos".

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un laika, lai panāktu vienošanos par abu pušu turpmākajām attiecībām, palicis ļoti maz, jo to abām pusēm vēl nepieciešams ratificēt.

Abu pušu avoti aizkulisēs stāsta, ka progress sarunās esot panākts, taču tas nav pietiekams, lai vienošanos varētu noslēgt jau šobrīd.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu