Lietuva: Navaļnija saindēšana nevarēja notikt bez Kremļa ziņas (6)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksejs Navaļnijs un Vladimirs Putins
Aleksejs Navaļnijs un Vladimirs Putins Foto: AFP / Scanpix

Daudzas pazīmes liecina, ka Krievijas opozīcijas līdera Navaļnija saindēšana nebija iespējama bez Kremļa ziņas un iesaistes, tātad uz to jāreaģē ar politiskiem soļiem - sankcijām, kas pievērstu Kremļa uzmanību, piektdien paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Mēs visi lieliski apzināmies - daudzas pazīmes, ieskaitot medicīniskās palīdzības novilcināšanu, tuvinieku neinformēšanu, šķēršļus Navaļņija pārvešanai uz Berlīni un citus apstākļus, galu galā arī pašu [nervus paralizējošās kaujas vielas] "Novičok" izcelsmi, liecina, ka tas nevarēja notikt bez Kremļa ziņas," viņš norādījis ziņu aģentūrai BNS atsūtītajā komentārā.

Nausēda Briselē piedalās Eiropas Savienības (ES) samitā.

"Visas šīs pazīmes liecina, ka mums jāsper politiski soļi, un es ceru, ka šodien tiks runāts par to, ar kādām sankcijām mēs varētu mēģināt vērst Krievijas vadības uzmanību uz to, ka situācija kļūst pilnībā nepieņemama, ka cilvēku indēšana kļuvusi par ierastu praksi, ka tādā veidā tiek mēģināts iebiedēt citus opozīcijas līderus," uzsvēris Nausēda.

Jau ziņots, ka ES šonedēļ saistībā ar Navaļnija saindēšanu noteica sankcijas sešām augstām Krievijas amatpersonām - Federālā Drošības dienesta (FDD) direktoram Aleksandram Bortņikovam, prezidenta administrācijas priekšnieka pirmajam vietniekam Sergejam Kirijenko, prezidenta iekšpolitikas jautājumu pārvaldes priekšniekam Andrejam Jarinam, Krievijas aizsardzības ministra vietniekiem Aleksejam Krivoručko un Pāvelam Popovam un Krievijas prezidenta pilnvarotajam Sibīrijas federālajā apgabalā Sergejam Meņailo. Sankciju sarakstā iekļauts arī Valsts Organiskās ķīmijas un tehnoloģiju zinātniski pētnieciskais institūts (GosNIIOHT).

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Rietumvalstis pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis noliedz jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu