Vāc parakstus, lai deputātiem autostāvvietu un transporta kompensāciju vietā piešķirtu mēnešbiļetes (27)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai Saeimas deputātiem transporta kompensāciju vietā un Rīgas domniekiem piešķirto stāvvietu atļauju vietā tiktu piešķirtas sabiedriskā transporta mēnešbiļetes

Parakstu vākšanu iniciējusi apvienība "Pilsēta cilvēkiem", iniciatīvas plānojot iesniegt attiecīgi Saeimā un Rīgas domē.

Par Saeimas depuātu "pārsēdināšanu" uz sabiedrisko transportu plānots savākt 10 000 parakstu, bet līdz 18.oktobra rītam parakstījušies ap 440 cilvēku, savukārt par Rīgas domes deputātu autostāvvietu likvidēšanu no plānotajām 1000 balsīm savāktas aptuveni 340. 

Saeimas deputātiem šobrīd iespējams saņemt lielas transporta kompensācijas, kas deputātus nemotivē pārvietoties ekonomiski, videi un sabiedrībai draudzīgi. Vidēji mēnesī deputātiem transporta kompensācijās 2020. gada pirmajos 8 mēnešos tika izmaksāti 9968 eiro.

Lielākais viena mēneša kompensācijas rekords šogad kādam deputātam bija februārī - 732,20 eiro.

Tāpēc ir jālemj par Saeimas deputātu transporta kompensāciju aizstāšanu ar sabiedriskā transporta biļešu kompensācijām.

Šādi tiks ietaupīta nodokļu maksātāju nauda, jo pat dārgākās sabiedriskā transporta biļetes radīs mazākus izdevumus nekā kompensācijas par privāto autotransportu tādiem pašiem attālumiem. Deputāti tiks arī motivēti Saeimā virzīt esošo sabiedriskā transporta problēmu risināšanu.

Savukārt Rīgas domes deputātiem šobrīd tiek izsniegtas īpašas "Rīgas satiksmes" (RS) autostāvvietu atļaujas, kas ļauj deputātiem jebkurā RS apsaimniekotajā maksas autostāvvietā bez maksas novietot savu automašīnu.

Tāpat viņiem tiek izsniegtas atļaujas novietot automašīnu pie Rīgas domes.

Šādu atļauju esamība nemotivē deputātus pārvietoties ar videi draudzīgākiem pārvietošanas veidiem -

sabiedrisko transportu, velosipēdu vai kājām.

Apvienībā uzskata, ka, piešķirot deputātiem sabiedriskā transporta abonementus un motivējot deputātus izvēlēties sabiedrisko transportu privātā autotransporta vietā, viņi skaidrāk redzētu esošās sabiedriskā transporta problēmas un būtu personīgi vairāk motivēti veicināt sabiedriskā transporta, velosipēdu un gājēju infrastruktūras attīstību.

Tāpēc, viņuprāt, būtu jālemj par RS stāvvietu mēneša abonementu iegādes un stāvvietu pie Rīgas domes izsniegšanas apturēšanu Rīgas domes deputātiem un par RS sabiedriskā transporta mēneša abonementu iegādi vai mobilitātes pabalstu RS visu maršrutu un visu dienu mēnešbiļetes cenas apmērā.

Idejas aprakstā skaidrots, ka viena RS autostāvvietu atļauja mēnesī izmaksā 250 eiro, līdz ar to katru mēnesi šādiem nolūkiem no domes budžeta tiek iztērēti līdz 15 000 eiro.

Nomainot autostāvvietu atļaujas pret sabiedriskā transporta abonementiem, gadā tiktu ietaupīti līdz pat 144 000 eiro nodokļu maksātāju naudas, uzsvēra iniciatīvas autori, piebilstot, ka Rīgas domes autostāvvietās varētu ierīkot RS vai cita operatora maksas stāvvietas, tā gūstot papildu ieņēmumus pilsētas budžetā, izņemot stāvvietas uz Kaļķu ielas ietvēm, kas būtu jāatdod atpakaļ gājējiem.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu