Jau vairākus gadus nav zināmi precīzi onkoloģisko rādītāju dati dažādām saslimstības grupām (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Patoloģijas centrs.
SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Patoloģijas centrs. Foto: Zane Bitere/LETA

Jau vairākus gadus nav zināmi precīzi onkoloģisko rādītāju dati dažādām saslimstības grupām, pavēstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Patoloģijas galvenais speciālists Māris Sperga.

"Mūsu valstī jāveic adekvāta slimības gadījumu uzskaite, jo, ja nav uzskaites vai statistikas, mēs nevaram prognozēt, līdz ar to izteikties par nākotni ir problemātiski," stāstīja Sperga. Tikai veicot uzskaiti un apkopojot datus, varētu noteikt precīzi, kāds finansējums būtu nepieciešams onkoloģijas pacientu ārstēšanas kvalitātes uzlabošanai.

"Viss ir atkarīgs no politikas un valdības. Jāsaprot, ka tas ir atkarīgs no tā, cik naudas tiks piešķirts šai nozarei," skaidroja speciālists. Viņaprāt, te ir darbs visiem - gan pacientu organizācijām, gan administrācijai. "Protams, arī mums pašiem ar sevi ir liels darbs, lai tā lieta var iet uz priekšu," piebilda mediķis.

Patoloģijas centra vadītājs Valdis Miķelsons savukārt raugās uz situāciju optimistiskāk. Viņš norāda, ka patlaban ir noteikts virziens turpmākajai rīcībai, turklāt

svarīgs aspekts ir, ka centrā pēc dažu gadu pārtraukuma atkal ienāk jaunie ārsti.

"Skaidrs, ka mēs nevaram visu attīstīt tik steidzami, bet, neskatoties uz to, man ir milzīgs optimisms - gan Austrumu slimnīcas vadība, gan arī Veselības ministrija objektīvi un pareizi uz to skatās," pauda Miķelsons.

Jau ziņots, ka ceturtdien prezentētajā Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā veselības darba grupas pētījumā secināts, ka nepieciešams veikt uzlabojumus esošajā sistēmā, lai onkoloģijas dati no klīnikām automātiski tiktu novirzīti uz nacionālo reģistru, proti, ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistru (PREDA).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu